Accenture: Transformatie Europa levert 15m banen op

13 december 2011 Consultancy.nl

Uit een nieuw onderzoek door Accenture blijkt dat er in de Europese Unie tot 2020 maar liefst 15 miljoen extra banen kunnen worden gecreëerd als overheden gebruikmaken van hun economische en sociale beleidsmogelijkheden. Dit is 7% meer dan de huidige werkgelegenheidsverwachting voor 2020. De consultants concluderen dat de Europese Unie zijn totale BBP-groei met 8% extra kan vergroten in vergelijking met de huidige voorspellingen voor 2020. Dit komt neer op een stimulering van €1.2 biljoen voor de Europese economie.

De studie – Driving Public Entrepreneurship: Government as a Catalyst for Innovation and Growth in Europe – werd uitgevoerd door Accenture, in samenwerking met Oxford Economics.

Grote impact overhead
De publieke bestedingen in Europa vormen de helft van het totale BBP, en het personeelsbestand van de publieke sector maakt 20% uit van het totale aantal werknemers. Overheden zijn tevens grote consumenten: gemiddeld is het publieke inkoopbudget in Europa ongeveer 17% van het totale BBP. De economische grootte en macht van de overheid zorgen ervoor dat zijn uitgaven een enorme impact hebben op de algemene economie.

Pierre Nanterme, CEO van Accenture, zei: “Door gebruik te maken van technologie kan de publieke sector worden getransformeerd, bijvoorbeeld op gebieden als inkoophervorming en versterkte tax compliance. Hierdoor kunnen overheden in Europa de wederzijds voordelige doelen van sociale vooruitgang en economische groei bereiken.”

Macro-economische modellering
Accenture en Oxford Economics gebruikten geavanceerde macro-economische modellen en analyses om werkgelegenheids- en BBP-voorspellingen te ontwikkelen. John Walker, voorzitter van Oxford Economics: “Onze economische modellering laat zien dat Europa veel ongebruikt economisch potentieel heeft om het aantal banen en het BBP significant sneller te laten groeien dan op dit moment wordt beoogd. Om deze groei te bewerkstelligen moeten de overheden en het bedrijfsleven in Europa echter wel op geheel nieuwe wijze met elkaar samenwerken.”

Nieuws