IG&H: Hypotheekmarkt beleeft beste jaar sinds tijden

16 februari 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De hypotheekmarkt is het afgelopen jaar – in vergelijking met 2013 – met 33 procent gestegen naar €48,5 miljard. Verder nam het aantal transacties flink toe en stegen opnieuw de huizenprijzen licht. Daarnaast nam de concurrentie op de hypotheekmarkt enorm toe en leverden de marktleiders een deel van hun marktaandeel in. Dit blijkt uit de Hypotheken update van IG&H Consulting & Interim.

Adviesbureau IG&H Consulting & Interim heeft zijn periodieke Hypotheekupdate uitgebracht, met daarin de belangrijkste cijfers van de Hypotheekmarkt in het vierde kwartaal van 2014 en tevens een terugblik op het afgelopen jaar. Samenvattend beleefde de Hypotheekmarkt in 2014 het beste jaar sinds 2011. Gemeten in het aantal verkochte hypotheken in de aankoopmarkt (exclusief oversluitingen), was 2014 zelfs het beste jaar sinds 2008. Daarnaast is in 2014 ook de concurrentie toegenomen in de Nederlandse hypotheekmarkt door toetreding van een aantal nieuwe spelers. Voor 2015 verwacht IG&H een verdere toename van het aantal actieve partijen, waardoor de concurrentie nog verder zal toenemen. 

Hypotheekomzet stijgt

Hypotheekomzet stijgt
In 2014 steeg de hypotheekomzet met 33% naar €48,5 miljard. De piek van de hypotheekomzet lag voornamelijk in het vierde kwartaal van 2014 (+43%). Niet alleen gemeten in omzet, ook de stijging gemeten in aantal hypotheken was vorig jaar enorm (+31%). Het aantal hypotheken voor de aankoop van een nieuwe woning is met bijna 50.000 toegenomen ten opzichte van 2013. Hierdoor beleeft de aankoopmarkt het beste jaar sinds 2008. Michiel Elich, partner bij IG&H Consulting & Interim, licht toe: “De verwachting was dat in 2014 de markt weer aan zou trekken, maar we zien nu dat 2014 een omslagpunt was voor de hypotheekmarkt.”

Concurrentie neemt toe
“Ook zie je dat de concurrentie onder geldverstrekkers aan het toenemen is door de toetreding van nieuwe spelers”, vertelt Elich. In het vierde kwartaal van 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,5 procent. Elich: “Dit aantal ligt normaliter rond de 15. Het wordt komend jaar dan ook interessant om te volgen hoe de toegenomen concurrentie in de hypotheekmarkt gaat uitpakken.” Daarnaast zijn er in het laatste kwartaal van 2014 twee opvallende nieuwkomers op de hypotheekmarkt: stichting Tellius en MUNT Hypotheken; twee initiatieven waarin pensioengeld wordt belegd in hypotheken. Voor 2015 verwacht IG&H wederom een aantal nieuwe toetreders en bestaande partijen die actiever gaan worden in de hypothekenmarkt.

Ontwikkeling absoluut marktaandeel

NIBC grootste stijger
Grootste stijger uit 2014 was NIBC. Zij veroverden in een jaar tijd bijna 2,5% marktaandeel. Ook Achmea Hypotheekbank (+1,8%), Florius (+1,7%), SNS Bank (+1,1%) en Aegon (+0.8%) wisten marktaandeel af te snoepen van de dominante spelers in de markt. Zo zag marktleider Rabobank zijn marktaandeel dalen met 2.9%. “Absoluut gezien was de Rabobank afgelopen jaar nog altijd de grootste speler in de markt, maar door de groei van de markt wordt de bank ingehaald door de concurrentie. Het verschil tussen de grootste partijen wordt hierdoor flink kleiner”, legt Elich uit. Naast de Rabobank waren andere grote dalers: ASR Bank (-1.9%), Argenta (-1.8%), Obvion (-1.4%) en Delta Lloyd (-1.3%).

Ontwikkeling marktaandeel 2013 vs 2014

Top 4 ongewijzigd
Over 2014 gezien is er, kijkend naar de totale top-10 van hypotheekverstrekkers binnen de Nederlandse hypotheekmarkt, weinig veranderd. De top vier is ongewijzigd gebleven: Rabobank, ING, ABN Amro Bank en Aegon zijn nog steeds de grootsten. Het verschil tussen de vier grootste partijen is in 2014 wel flink kleiner geworden door de daling van het marktaandeel van Rabobank en de stijging van het marktaandeel van Aegon. Florius is gestegen naar de 5e plek. Obvion is een plekje gedaald naar #6. Ook Argenta is gedaald naar plek #8. Nieuw in de top 10 zijn Achmea Hypotheekbank (#9) en SNS bank (#10). NIBC is als grootste stijger van het jaar in marktaandeel net buiten de top 10 gevallen op plaats #11. Ook Syntrus Achmea Hypotheken, ASR Bank en Delta Lloyd zitten qua marktaandeel maar net buiten de top 10.

Top 10 van totale Nederlandse hypotheekmarkt