McKinsey: Vrouwen meer kans op obesitas dan mannen

17 februari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vrouwen hebben een veel hogere kans op obesitas dan mannen, waarbij het verschil tussen de twee seksen toeneemt voor landen waar obesitas een groot probleem is. Voor beleidsmakers betekent dit dat zij goed moeten nadenken over een gezondheidszorgstrategie en interventieplannen, met name in die landen waar structureel overgewicht diep verankerd zit in de cultuur en maatschappij.

In het rapport ‘Overcoming Obesity: An Initial Economic Analysis’ keek McKinsey & Company naar de economische en maatschappelijke effecten van obesitas. Volgens het adviesbureau vormt obesitas één van de top drie sociale lasten als gevolg van de hedendaagse levensstijl van de mens. Obesitas zorgt wereldwijd voor een totale last van $2 biljoen per jaar, waarmee het alleen roken en geweld/terrorisme boven zich moet dulden. Obesitas veroorzaakt ook enorme sociale kosten; 2,8 miljoen van de in totaal 59 miljoen doden per jaar wordt gekoppeld aan obesitas.

Obesitas in top drie sociale lasten

Geslacht en obesitas
Eén van de gebieden die door de strategy consultants werd onderzocht is de relatie tussen geslacht en obesitas. De belangrijkste bevinding is dat obesitas vaker voorkomt onder vrouwen – van de 196 landen waarvan de OECD beschikbare obesitas data heeft is het percentage vrouwen met obesitas hoger dan die van mannen in 168 van deze landen. Het effect – het verschil in het obesitas % tussen de twee seksen – stijgt naar mate obesitas in een land een groter probleem wordt.

Sterker nog, in alle top 20 landen waar obesitas het meest voorkomt, is het aantal vrouwen dat obesitas heeft groter dan het aantal mannen. In Koeweit bijvoorbeeld, waar 42% van de populatie met obesitas kampt, is het verschil tussen man (38%) en vrouw (50%) 12%. In Egypte is het verschil tussen de geslachten het grootst met 24%, terwijl het verschil in de Verenigde Staten 4% in het nadeel is van vrouwen. In Libanon heeft een kwart van de mannen obesitas, en zo’n 32% van de vrouwen.

Het verschil tussen de geslachten is volgens de onderzoekers te wijten aan een complex samenspel van sociale, culturele en biologische factoren.

Top 20 landen met hoogste invloed obesitas

Obesitas en kansen
Het rapport benadrukt ook dat er bepaalde sociaaleconomische lasten zijn waar vrouwen met obesitas mee kampen in tegenstelling tot hun mannelijke tegenpolen. Het hogere obesitaspercentage bij vrouwen heeft als gevolg dat zij ook een groter deel van de lasten dragen, zegt McKinsey, waaronder een lagere levensverwachting, een groter risico op aan obesitas gerelateerde ziektes, slechtere carrièremogelijkheden* en hogere medische kosten. De auteurs bevelen landen met een groot verschil in obesitas tussen de geslachten aan goed na te denken over hoe ze dit moeten aanpakken. Dit geldt vooral voor landen waar obesitas (deels) wordt beïnvloedt door sterke sociale en culturele barrières. Effectieve maatregelen zijn nodig om deze te doorbreken, aldus McKinsey.

* Een recent onderzoek in de VS toonde aan dat tienermeisjes met obesitas zich minder snel op een school inschrijven dan meisjes in dezelfde leeftijdsgroep die geen obesitas hebben. Dit gold echter niet voor tienerjongens. Ook op middelbare scholen waar relatief weinig obesitastieners naar school gaan lagen de inschrijvingen van meisjes lager, wat suggereert dat zelfperceptie en zelfvertrouwen een rol spelen. Onderzoekt toont tevens aan dat vrouwen met obesitas minder verdienen dan vrouwen die dit niet hebben en dat deze ‘inkomensstraf’ hen blijft achtervolgen tijdens hun carrière. Mannen hebben hier minder last van.