Capgemini zoekt Europeanen voor Latijns-Amerika

12 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De sterke groei in de Latijns-Amerikaanse IT-sector wordt niet beantwoord met een adequate lokale aanvoer van bekwaam personeel. Als gevolg hiervan is de wereldwijde ICT-dienstverlener Capgemini op zoek naar Europees personeel dat dit gat kan dichten. Als bijkomend voordeel zal dit volgens Capgemini zijn internationale footprint in Latijns-Amerika versterken, waar veel lokale klanten om vragen. Tegelijkertijd creëert Capgemini nieuwe initiatieven om getalenteerde lokale IT-professionals aan te trekken, met de mogelijkheid op een internationale carrière.

De Latijns-Amerikaanse IT-markt is flink aan het groeien. Drie factoren liggen hieraan ten grondslag: het toenemend aantal bedrijven dat hun operaties uitbreidt in de regio, de vernieuwing van achterhaalde IT-infrastructuur (‘legacy systemen’) en de druk om nieuwe technologieën te omarmen om het concurrentievermogen te vergroten. In een recente enquête van IDC in opdracht van Cisco gaf 96% van de respondenten, bestaande uit managers werkzaam bij grote internationale bedrijven, aan dat de Latijns-Amerikaanse regio in de toekomst belangrijker zal worden voor hun organisatie. “De IT-markt in Brazilië groeit veel harder dan het wereldwijde gemiddelde”, zegt IDC analist Pietro Delai.

Capgemini - Make it Real

Terwijl er een aanzienlijke vraag komt van lokale bedrijven, die willen uitbreiden en de voordelen van digitale en netwerktechnologieën toejuichen, kan het huidige lokale IT-aanbod in Latijns-Amerika de vraag niet aan vanwege een gebrek aan bekwaam personeel. Deze kloof – in Spanje beter bekend als ‘la brecha’ – zal tegen 2015 een tekort aan 300.000 netwerk- en communicatieprofessionals veroorzaken. Brazilië zal hierdoor het meest getroffen worden, met een tekort van 117.000 FTE.

Voor de wereldwijde ICT dienstverlener Capgemini vormt het gebrek aan vaardig personeel in de Latijns-Amerikaanse markt geleidelijk aan een steeds grotere uitdaging. Momenteel zijn meer dan 8.500 van Capgemini’s 10.000 Latijns-Amerikaanse medewerkers in Brazilië werkzaam, waar het werkeloosheidsniveau op slechts 4,8% ligt. Het bureau wil profiteren van de groei, maar het tekort aan vaardig IT-personeel brengt - voornamelijk in Brazilië - de realisatie van ambitieuze groeidoelen in gevaar. Om de druk op de arbeidsmarkt weg te nemen heeft Capgemini bekendgemaakt dat het een “grootschalig wervingsplan” zal lanceren om de kloof met Europese IT-professionals te dichten, aldus Walter Cappilati, Capgemini’s CEO voor Latijns-Amerika.

Brazil faces a shortage of IT talent

Door zich internationaal te presenteren in Latijns-Amerika hoopt Capgemini lokale klanten aan te trekken die op zoek zijn naar internationale expertise, net zoals zijn internationale branchegenoten in Europa en Amerika. “Ze verwachten dat wij als wereldwijde groep opereren, en niet als lokale. Ze willen een combinatie van wereldwijde en lokale mogelijkheden”, voegt Cappilati toe. Daarnaast tracht Capgemini getalenteerde Latijns-Amerikaanse afgestudeerden met internationale ambities aan te trekken, bijvoorbeeld door middel van uitwisselingsprojecten binnen zijn internationale kantoren.