Atos koopt ITO praktijk van Xerox voor 880 miljoen

22 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijd IT-dienstverlener Atos heeft zijn Amerikaanse voetafdruk significant uitgebreid met de acquisitie van de IT Outsourcing (ITO) praktijk van Xerox. Door de deal, die Atos zo’n €880 miljoen kost, vergroot Atos zijn personeelsbestand met 9.800 werknemers op in 45 landen.

Volgens Thierry Breton, CEO van Atos en voormalig Frans minister van Financiën, is de acquisitie in lijn met zijn strategie om één van de top 5 wereldwijde IT dienstverleners te worden. Het van origine Franse bureau heeft tot op de dag van vandaag een sterke aanwezigheid in Europa en Azië, maar het ontbrak tot nog toe aan een marktleidende positie in de VS. Als gevolg van de deal zal Atos’ wereldwijde omzet stijgen met ongeveer €10 miljard, terwijl de Amerikaanse omzet bijna zal verdrievoudigen van €0,6 miljard naar €1,7 miljard. “Het verbeteren van onze positie in de VS is een enorme stap in de voltooiing van ons driejarige strategische plan”, zegt Breton.

Xerox IT telt ongeveer 9.800 werknemers in 45 landen, waarvan er 4.500 gevestigd zijn in de VS en meer dan 3.800 in offshoring landen als India, de Filipijnen, en Mexico. De aankoopsom à €880 miljoen, die volledig in cash contanten betaald wordt, is gebaseerd op drie componenten: een eenmalige bijdrage van €760 miljoen, €80 miljoen te betalen voor het behalen van bepaalde belastingvoordelen en €40 miljoen wanneer de deal formeel afgerond is.

Atos koopt ITO praktijk van Xerox

Voor printspecialist Xeros volgt de desinvestering op zijn recente strategiebeslissing om zich te richten op zijn core business, print- en kantoorsoftwareoplossingen, en zijn langzamer groeiende business units van de hand te doen. Het acquireerde de praktijk in 2009 als onderdeel van de overname van Affiliated Computer Services, waarvoor het €4,4 miljard betaalde. De overige geacquireerde onderdelen, waaronder klantenservice voor printdiensten, finance en accounting en andere back-office functies zullen onderdeel blijven van Xerox. Met de inkomsten uit de verkoop streeft Xerox ernaar een aantal acquisities te doen in zijn kerndomein en de aankoop van zijn eigen aandelen te voltooien.

Naast de transactie hebben Atos en Xeros tevens een wereldwijde strategische samenwerking gesloten, die bestaat uit drie belangrijke pijlers. Ten eerste is Atos benoemd tot de wereldwijde IT-voorkeurspartner voor Xerox*, en ten tweede zullen beide teams samenwerken in gezamenlijke innovatieprojecten en go to market, en ten derde zullen de ongeveer 300 klanten van Xerox ITO in de VS in staat gesteld worden internationale IT-ondersteuning te krijgen van Atos.

Het is voor Atos de tweede grote acquisitie dit jaar. In mei kocht het de Franse dienstverlener Bull for ongeveer €620 miljoen. 

* Grofweg $240 miljoen van Xerox ITO’s $1,5 miljard aan sales komt bij Xerox zelf vandaan.