Accenture: Burgers verwachten meer digital bij politie

23 december 2014 Consultancy.nl
Profiel

De Nederlandse politie heeft de afgelopen jaren een flinke vooruitgang geboekt met betrekking tot het gebruiken van digitale tools, maar volgens burgers is er nog een lange weg te gaan, zegt consultancybureau Accenture. Meer dan twee derde van de burgers is van mening dat de politie zijn diensten en communicatie zou moeten verbeteren via het gebruik van nieuwe en geavanceerde digitale tools, waaronder het gebruik van mobiele apparaten, voorspellende technieken en wearables.

Online Citizen Survey
In zijn ‘2014 Online Citizen Survey’ vroeg consultancybureau Accenture 4.000 burgers binnen acht landen* om hun mening te geven over het gebruik van technologie van de politie. Het onderzoek onthult dat gemiddeld 80% van de burgers gelooft dat digitaal politiewerk de politiediensten verbetert. 88% zegt dat digitale technologie helpt bij het onderzoeken van misdaad en het vangen van criminelen, waarbij het percentage voor Nederland iets lager ligt - 82%. Wereldwijd is 82% en in Nederland 80% van mening dat digitale tools de effectiviteit van politie in het algemeen verbeteren.

Accenture Politie

Op de vraag hoe men vindt dat de politie digital omhelst geven burgers aan dat er een gat is tussen werkelijk en gewenst gebruik. Burgers zijn over het algemeen relatief positief over de digitale reis tot dusver, met 22% meer burgers die aangeven dat het hen opgevallen is dat de politie gebruik maakt van digitale tools. Vergeleken met de optimale situatie hebben zij echter het gevoel dat er een gat zit. 77% vindt dat de politie regelmatig gebruik zou moeten maken van digitale tools, zoals mobiele apparaten, voorspellende technologieën, social media en zogenaamde ‘wearable’ technologieën; een verwachting die 35% hoger ligt dan het werkelijke gebruik. In Nederland liggen de digitale verwachtingen zelfs hoger (80%).

Accenture Politie

Kloof
“Het rapport toont ook dat, terwijl bijna alle burgers de politie willen helpen bij het voorkomen, opsporen en bevechten van misdaad, er een kloof bestaat tussen welke verwachtingen burgers hebben omtrent het gebruik van digitale tools, en welke de politie daadwerkelijk gebruikt”, zegt Joost van der Burg, Senior Manager bij Accenture. De geïdentificeerde kloof verschilt echter per kanaal:

Accenture Politie

Een benchmark van de belangrijkste conclusies binnen de acht onderzochte landen:

Accenture Politie

* Australië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Singapore, Spanje, de UK en de VS.