BearingPoint: 26% CFOs belandt uiteindelijk in CEO rol

16 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een kwart van CFO’s belandt in de rol van CEO, blijkt uit onderzoek van BearingPoint. Er is echter sprake van een kloof – meer dan twee derde van de CFO’s zou desgevraagd de rol van CEO op zich nemen, en meer dan driekwart gelooft dat hun financiële achtergrond hun kansen om CEO te worden vergroot.

The BearingPoint Institute, onderdeel van management- en technologie consultancybureau BearingPoint, heeft onlangs een nieuw onderzoek uitgevoerd naar de transitie van Chief Financial Officers (CFO’s) naar Chief Executive Officers (CEO’s). Voor het onderzoek nam het instituut de carrièrepaden van 178 CFO’s onder de loep – elk werkzaam bij Europese Fortune Global-500 organisaties tussen 2004 en 2013.

Het onderzoek toont aan dat van de 178 CFO’s van 2004, meer dan een kwart (26%) een CEO rol heeft aangenomen in de laatste tien jaar, waarbij twee derde van hen van organisatie wisselde en een derde zelfs van sector. Dit kan deels worden verklaard door de economische onzekerheid, aangezien die leidt tot de bereidheid om een werkgever te verlaten en een nieuw carrièrepad in te slaan.

CFO's that became CEO's in the last 10 years

Afgelopen tien jaar

Van de ondervraagde CFO’s – en leiders van financiële afdelingen – zou meer dan twee derde (69%) per direct de rol van CEO aannemen, indien dit gevraagd zou worden. 82% gelooft dat hun achtergrond in finance en accounting hun kansen vergroot om de overgang naar een executive positie te maken, en 79% gelooft dat het hun kansen vergroot om tot CEO gepromoveerd te worden.

Aspirations of CFO's to become CEO

Aspiraties

BearingPoint’s onderzoek toont ook aan dat sommige industriesegmenten meer openstaan voor het idee van een CEO met een financiële achtergrond, zoals bijvoorbeeld binnen de bankensector en de kapitaalmarkt. Bijna een kwart (22%) van de CFO’s die CEO werden maakten de overstap binnen dit segment, hoewel deze sector ook openstond voor een CEO benoeming van CFO’s uit overige sectoren. “Het lijkt erop dat om CEO te worden binnen de bankensector en kapitaalmarkt, expertise in een financiële functie net zo nuttig is als ervaring binnen de sector. Daarbij blijft sectorkennis over het algemeen nog altijd belangrijk wanneer men een sprong waagt naar de top. Hoewel ze wellicht voor een andere werkgever kiezen, werd twee derde (67%) van de CFO’s gepromoveerd tot CEO binnen hun eigen industrie”, zegt Franz Hiller, Partner en Service Line Leader for Finance, Risk & Compliance bij BearingPoint.

Franz Hiller

Veranderde rol CFO

Volgens Hiller maakt de steeds uitgebreidere rol van CFO’s hen tot logischere kandidaten voor de topfunctie: “De scope van de verantwoordelijkheden van CFO’s vandaag de dag omvat ook zaken als wetgeving, compliance en bijvoorbeeld de digitaliseringsagenda van een organisatie. Doordat de finance-afdeling tegenwoordig strategische waarde levert binnen organisaties is de rol van CFO veranderd naar die van business partner en co-piloot van de onderneming. Het is daarom een natuurlijke stap dat zij zich gaandeweg hebben ontwikkeld tot een steeds logischere kandidaat voor de positie van CEO.”