Projectmanagement in het DNA van Projective

24 november 2014 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Projective is een consultingfirma die zich toelegt op de financiële dienstverlening. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een serieus te nemen speler in het consulting- en projectmanagement. In acht jaar groeide Projective van twee naar meer dan 90 medewerkers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Projective werd in 2006 in België opgericht door Stefan Dierckx en Filip Bosschaert. Na jarenlang gewerkt te hebben in voornamelijk de bancaire en verzekeringssector hadden ze het gevoel dat er een gat in het toenmalige aanbod van de consultingdienstverleners zat. Zij troffen consultancybedrijven, vendors en system integrators met allen een traditionele aanpak. Een firma gespecialiseerd in het beheren en voltooien van projecten ontbrak echter in het landschap. Dit werd uiteindelijk de drijfveer van Stefan en Filip en in december 2006 zag Projective het levenslicht.

Projective Algemeen

Schot in de roos
Projective bleek een schot in de roos te zijn. De positionering in deze niche, gericht op project- en programmamanagement in de financiële sector, leidde al snel tot succes. Al na enkele maanden groeide het team en in het voorjaar van 2008, ruim een jaar na de oprichting, telde de firma tien projectmanagers. Kantoren waren er nog niet. De eerste verdieping van het huis van Dierckx in Antwerpen werd ingezet om het jonge bedrijf te runnen. Niet altijd een pretje voor zijn gezin, maar het legde de basis voor een vriendschappelijke samenwerking die nog steeds in alle facetten van het bedrijf is terug te vinden.

De klantenportefeuille bestond voornamelijk uit banken maar begon al snel uit te breiden naar verzekeraars en marktinfrastructuurproviders. Vandaag de dag biedt Projective een brede waaier aan diensten. “We hebben de capaciteiten en mensen om eigenlijk elk implementatie- of transformatieproject in de financiële sector uit te kunnen voeren”, stelt Impens, leider van de Nederlandse vestiging van Projective. Hij begon ooit als consultant bij Capco en voegde zich na een betrekking bij NIBC bij Projective. Hands-on zijn en firsthand ervaring hebben is de hoeksteen van de kracht die Projective meebrengt naar de klanten. De mensen van Projective hebben gemiddeld meer dan tien jaar ervaring met het opleveren van complexe projecten in de sector.

Van Den Haag tot Londen
Het ging hard met Projective, zowel in omvang van de klantenportefeuille als van het personeelsbestand. Alleen al dit jaar groeide de firma met meer dan 50%. Vandaag zijn er 92 professionals aan het werk in drie landen. Het eerste kantoor buiten België werd in 2009 geopend in Den Haag, op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Projective - Diensten

“Het starten van een activiteit in Nederland was een voor de hand liggende keuze”, stelt Impens. “De markt is vergelijkbaar met die in België en veel van de Belgische klanten hebben ook werkzaamheden in Nederland.” Voormalig PwC Principal en Double Effect partner Corjan Mol sloot zich in juni 2011 aan bij de firma om de Nederlandse vestiging met Impens uit te bouwen en te leiden. Dit werd gedaan volgens hetzelfde bedrijfsmodel en met dezelfde kernwaarden als het moederbedrijf. Mol: “Er bestaat geen substituut voor ervaring. In een complexe omgeving als de financiële sector kun je absoluut niet zonder. We werken daarom met een resourcing model waarin ervaring het doorslaggevende selectiecriterium is. Al onze professionals hebben breed bewezen projectmanagementskills, gecombineerd met diepgaand begrip van de financiële industrie. Het zit bij ons allemaal in het DNA.”

In een tijd waarin consultingfirma’s stevig de broekriem moesten aanhalen om de impact van de crisis te kunnen overleven, startte Projective een kantoor in Londen. Anticiperend op krimpende markten in Nederland en België, was het voor Projective een logische keuze om een vestiging te openen in Londen, de belangrijkste financiële hub in Europa.

Niet zonder slag of stoot
De snelle groei gebeurde niet helemaal organisch. In de zomer van 2012 werd branchegenoot ProDone overgenomen, een Nederlandse firma bestaande uit acht professionals met een vergelijkbare specialisatie in projectmanagementdiensten en klanten in de financiële wereld. In het 4e kwartaal van 2013 volgde de overname van het Belgische W.I.K. Consulting waarmee in één klap 15 consultants aan het personeelsbestand konden worden toegevoegd. Ook W.I.K. had een vergelijkbaar portfolio.

Net zoals in elke start-up verloopt de rit niet zonder slag of stoot. De financiële crisis maakte het Projective-verhaal iets spannender. Dat geven Impens en Mol ook eerlijk toe. Toch pakte het voor Projective goed uit. Elk jaar konden ze gezonde zwarte cijfers laten zien en bouwden daarmee een indrukwekkend financieel track record op in een tijd dat de financial services contracting markt met 15% kromp.

Geen hokjes
Projective werkt met een zeer lean & mean businessmodel. Winstgevendheid is de belangrijkste financiële KPI. “We leveren de allerbeste kwaliteit voor de klant tegen een goede prijs met een gezonde marge”, zegt Impens. "Maar boven alles creëren we succes uit onze cultuur”, aldus Impens. “We hebben consultants met zeer diverse achtergronden maar niemand wordt in een hokje geplaatst van een specifiek domein of industrie.”

Wat Projective verder karakteriseert is een zeer platte organisatie en het delen van verantwoordelijkheid. In tegenstelling tot de meeste consultancybedrijven, is er bij Projective geen hiërarchische cultuur. Elke consultant wordt gestimuleerd om ook interne managementtaken op zich te nemen als marketing, sales of HR. Daardoor voelen de werknemers zich erg betrokken bij het bedrijf, wat leidt tot een zeer gemotiveerd team dat continu actief bijdraagt aan het succes van de firma.

Nurturing Growth

Groei zit ook in kwaliteit
Projective wil de komende jaren verder bouwen aan het merk, de reputatie en ook ambitieus blijven groeien. “Wij willen bekend staan als de vooraanstaande onafhankelijke provider van de allerbeste project- en programmamanagers in de financiële sector in Europa en daarbuiten”, stelt Mol. Er zijn ambitieuze groeidoelstellingen geformuleerd en er zijn plannen om uit te breiden naar andere financial hubs in het buitenland. Maar: “Groei zit niet alleen in aantallen mensen. Het vasthouden en zelfs verbeteren van de kwaliteit richting de klanten is net zo belangrijk”, zegt Impens.