KPN, Conclusion en Motiv leveren IT diensten aan NS

13 november 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De NS heeft na een Europese aanbesteding KPN een overeenkomst gesloten met KPN, die voor het project samenwerkt met dienstverleners Conclusion en Motiv. Het betreft de levering van IT-diensten, waaronder werkplekbeheer voor 12.000 werkplekken en datacenterdiensten zoals de hosting van de website van de NS. De uitbesteding moet de NS kosten besparen, terwijl de IT vernieuwd wordt.

Voor NS is een effectieve en efficiënte IT-infrastructuur van groot belang voor de dienstverlening en de doeltreffendheid van de bedrijfsvoering. Vanuit het doel om kosten te besparen en tegelijkertijd de IT te vernieuwen en tevens flexibeler te maken besloot het bedrijf eerder dit jaar om IT-diensten uit te besteden. Het betreft onder meer het werkplekbeheer van 12.000 werkplekken en datacenterdiensten waaronder hosting van de NS-website, de servicedesk, applicatiebeheer en informatiebeveiliging.

NS - KPN - Conclusion - Motiv

Een Europese aanbesteding werd in de markt gezet, en na een uitgebreid selectieproces kwam een consortium onder leiding van KPN als beste uit de bus. “Met dit contract vernieuwen we de IT van NS, waarvan onze mensen en de reiziger profiteren”, zegt Timo Huges, CEO van NS. “We zien uit naar de samenwerking met KPN die overtuigend als beste partij uit de bus kwam bij de aanbesteding die aan dit contract voorafging.”

Naast KPN maken ook Conclusion en Motiv deel uit van het consortium. Samen hebben zij een overeenkomst à 5 jaar afgesloten met de NS, met twee potentiële verleningen. Ton Mooren, Directeur van Motiv, laat weten “trots te zijn dat Motiv de beveiliging van het IT-netwerk gaat verzorgen”, volgens hem een “essentieel gebied” voor de continuïteit van de IT-dienstverlening voor NS.

Vanuit de centrale IT-functie zal het consortium alle onderdelen van de NS (Groep, NS Reizigers, NedTrain en NS Stations) bedienen. De overgang naar de nieuwe dienstverlening en infrastructuur zal de komende anderhalf jaar gemanifesteerd worden, waarbij in totaal zo’n 12.000 werkplekken uitgerold worden. Verder zal het consortium circa 1.900 servers beheren.

Timo Huges - Engbert Verkoren - Ton Mooren

Voor Conclusion is de samenwerking met NS niet nieuw, de zakelijke dienstverlener uit Utrecht werkte al eerder voor de spoorvervoerder. Zo wordt bijvoorbeeld de complete infrastructuur van alle reis- en informatieborden van de NS beheerd door ForeyeT, een bedrijf dat onderdeel is van Conclusion. Binnen dit contract levert Conclusion technische applicatiebeheerdiensten, HA/HP-hosting en webhosting ten behoeve van bedrijfskritische applicatieketens van NS. Engbert Verkoren, Directeur van Conclusion: “Door de krachten te bundelen kunnen we het verschil blijven maken voor NS.”