Management consultancymarkt van Nigeria bloeit

10 november 2014 Consultancy.nl

De Nigeriaanse management consultancymarkt is aan het bloeien, volgens een recent onderzoek van analistenbureau Source. Het bedrag dat aan consultancy wordt uitgegeven in Nigeria is gestegen naar $106,5 miljoen, en de markt zal de komende jaren naar verwachting zijn indrukwekkende groei voortzetten.

De Afrikaanse consultancymarkt wordt momenteel geschat op $1,5 miljard, waarvan twee derde van de markt zich in de Zuid-Afrikaanse regio afspeelt – Zuid-Afrika is de onbetwiste zwaargewicht kampioen van het continent. Ook al is de Afrikaanse adviesmarkt vanuit wereldwijd perspectief relatief klein in termen – het is bijvoorbeeld in omvang 6x zo klein als de Britse markt (~$8,8 miljard) – is het de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2011 werd de sector door Source Information Services (Source) gewaardeerd op $1,28 miljard, als gevolg van 9% groei in 2012 en 5% groei het afgelopen jaar wordt de sector momenteel op $1,48 miljard geschat.

Afrikaanse Consultancymarkt

Nigeria, dat bijna 90% van de West-Afrikaanse markt vertegenwoordigt, is in de ogen van de analisten één van de belangrijkste groeimotoren. Advieswerk groeide in Nigeria’s financiële sector bijvoorbeeld met 35% in 2013 - als gevolg van nieuwe regulaties bij banken - wat hen forceerde om consultants in te schakelen voor de implementatie van nieuwe vereisten. Tegelijkertijd hebben de kosten van compliance banken onder druk gezet, waardoor de vraag naar efficiëntieprogramma’s en operating model design consultancywerk ook is toegenomen.

Technologie, media & telecom is een andere sector die te maken kreeg met een hoge vraag, en groeide met meer dan 30%. “Consultancywerk wordt gestuwd door de noodzaak om competitief te blijven en tegelijkertijd hoge niveaus van winstgevendheid vast te houden,” legt B.J. Richards uit, onderzoeker bij Source en één van de auteurs van het rapport. “Nigeria is ‘hot’ momenteel – we zien veel vraag daar. De vraag naar adviesdiensten is voornamelijk rondom FMCG gecentreerd”, zegt Hans Kuipers, Principal bij The Boston Consulting Group in Zuid-Afrika.

Hans Kuipers - Bisi Laikanra - BJ Richards

Vergelijkbaar met de Afrikaanse regio spelen buitenlandse directe investeringen een grote rol in de opkomst van de Nigeriaanse adviesmarkt. Voor Afrika als geheel zullen de buitenlandse investeringen in 2014 naar verwachting de eerder behaalde hoogtes van voor de financiële crisis voorbijstreven, en Nigeria’s rol wordt zelfs nog groter geschat. Bisi Lamikanra, Head of KPMG’s Management Consulting praktijk in Nigeria: “Buitenlandse directe investeringen waren een groeifactor, voornamelijk via private equity bedrijven die investeerden in ‘high-growth’ sectoren en bedrijven.”

Hoge beloning i.c.m. een hoog risico
Ondanks de optimistische vooruitzichten de komende jaren ziet de Nigeriaanse markt een aantal risico’s tegemoet die een uitdaging zouden kunnen vormen, waarschuwt Richards. “Ebola beïnvloedt momenteel delen van West-Afrika – voornamelijk Sierra Leone en Liberia – wat betekent dat consultants minimaal door de regio reizen, wat de kansen die zij hebben reduceert. Nigeria is ook geen gemakkelijke plek om zaken te doen: betaald worden kan een uitdaging zijn, en de verkiezingen van volgend jaar kunnen een vertragende werking hebben. Het is zeker een markt die ietwat hoge risico’s met zich meedraagt, al staat er momenteel ook een hoge beloning tegenover.”

Nieuws

Meer nieuws over