Barbara Lamberts nieuwe CFO van KPMG Nederland

28 oktober 2014 Consultancy.nl

Accountants- en advieskantoor KPMG heeft opnieuw een buitenstaander aangetrokken als lid van de raad van bestuur. Na eerder Bert Ferwerda te hebben aangetrokken als CHRO van de Rabobank, is nu Barbara Lamberts aangesteld als CFO. Lamberts vervangt Han van Delden, die wel een plaats behoudt binnen het bestuur. Hij wordt verantwoordelijk voor markten en cliënten.

KPMG werd de afgelopen maanden geplaagd door diverse affaires zoals betrokkenheid bij een omkopingsaffaire bij Ballast Nedam, de vermeende belastingfraude bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en de integriteitskwestie van topman Jurgen van Breukelen en een aantal overige partners. Om orde op zaken te stellen werd in mei dit jaar voormalig ING topman Jan Hommen aangesteld als bestuursvoorzitter. Onder zijn leiding heeft het Big 4 kantoor een grootschalig veranderingsprogramma opgezet – intern bekend als ‘True Blue’.

Barbara Lamberts - Bert Ferwerda - Jan Hommen

Externe expertise
Een van de pijlers van de nieuwe strategie is het aan boord halen van meer externe expertise in de top van het bedrijf, zowel in de raad van bestuur als de raad van commissarissen*. Hiermee hoopt het kantoor de kwaliteit van het bestuur te verbeteren en de periode met pijnlijke affaires achter zich te laten. “Wij hebben eerder vastgesteld dat de CFO-positie in de Raad van Bestuur met een externe deskundige wordt ingevuld. Het verder professionaliseren en versterken van de financiële functie binnen KPMG is een belangrijke prioriteit waarvoor we heel goed de kritische blik van buiten kunnen gebruiken. We zijn daarom blij dat we in Barbara Lamberts een deskundige bestuurder hebben gevonden", zegt Hommen.

Lamberts, tot en met vorig jaar bestuurder en CFO van Kinderopvang Nederland (het huidige Partou), is registercontroller. Ze heeft vanuit die hoedanigheid jarenlange ervaring in financiële en leidinggevende functies, onder andere bij ABN Amro en AEGON. “De grote uitdagingen waarvoor KPMG staat zie ik ook als een kans. Het spreekt mij bijzonder aan dat KPMG de ambitie heeft om weer de norm te worden in de accountancy- en adviessector. Aan die belangrijke missie wil ik graag in mijn nieuwe rol bijdragen. Ik zie er naar uit om daaraan met mijn toekomstige collega's te werken.”

Eerder deze maand werd ook Bert Ferwerda aangetrokken als Chief Human Resources Officer, hij was hiervoor HR topman bij de Rabobank. Zowel Ferwerda als Lamberts beginnen 1 november aan hun nieuwe klus.

* De raad van commissarissen bestaat momenteel nog uit ‘insiders’. Op termijn zal de RvC als het aan KPMG ligt volledig uit buitenstaanders bestaan.

Nieuws

Meer nieuws over