KPMG: 72% bedrijven verwacht meer outsourcing en SSC

13 oktober 2014 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan 70% van de bedrijven is van plan om zijn investeringen in outsourcingdiensten te verhogen, en zes van de tien bedrijven vergroot zijn afhankelijkheid van wereldwijde shared services. Gemiddeld zullen zij hun offshoring activiteiten met 20 tot 30% verhogen, een record volgens consultancybureau KPMG in een nieuw vrijgegeven rapport dat het bureau in samenwerking met HfS Research uitbracht.

Big 4 consultancykantoor KPMG heeft onlangs zijn rapport ‘The State of Services & Outsourcing in 2014: Things Will Never be the Same’ uitgebracht in samenwerking met HfS Research, een kennisgemeenschap voor de wereldwijde dienstensector. Voor het onderzoek werden 1.079 mensen geïnterviewd tussen mei en juni 2014. Van de respondenten was 39% een verlener van outsourcing diensten, 20% een afnemer van outsourcing diensten of evalueerde outsourcing, en 32% was een adviseur/consultant van outsourcing of shared services. De geïnterviewden kwamen vanuit de hele wereld, al kwam de meerderheid uit de VS, en deze varieerden van niet-winstgevende organisaties tot  bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan $10 miljard.

Respondenten

De belangrijkste conclusie van de enquête is dat meer dan 7 van de 10 wereldwijde bedrijven, zo’n 72%, zijn investeringen in outsourcing services zal verhogen, en dat 61% de komende twee jaar van plan is hun afhankelijkheid op het gebied van global shared services te verhogen. Het onderzoek toont dat er een verhoging is in het gebruik van offshore services – zowel door middel van outsourcing service providers als interne shared service centra. Gemiddeld zijn bedrijven in het komende jaar van plan hun offshore activiteiten te verhogen met 20 tot 30%, een record volgens het consultancybureau, en een ontwikkeling die voornamelijk gedreven is door technologische vooruitgang en de globalisatie van de waardeketens van organisaties.

Outsourcing vraag bereikt recordhoogte

Het onderzoek toont aan dat de offshore activiteiten steeds meer hoogwaardig werk met zich meebrengen. Ongeveer 30% van de bedrijven verhoogt de offshore component van hun finance en accounting in het volgende jaar, en hetzelfde wordt verwacht voor IT-, procurement-, HR-, sectorspecifieke en klantenservicefuncties. “Aanbieders moeten bewijzen dat zij meer kunnen dan standaardoperaties, anders loopt outsourcing het risico een ‘staff augmentation model’ te worden voor flexing operaties. Dit in tegenstelling tot een strategisch partnership tussen aanbieder en koper die meer skills, technologie, en analytische capaciteit kunnen bieden aan klanten”, zegt Dave Brown, KPMG’s Global Lead, Shared Services en Outsourcing Advisory.

Top 20 offshoring locaties
Met het oog op de stijgende investeringen in outsourcing en meer hoogwaardig werk dat wordt uitbesteedt moeten bedrijven bepalen waar zij hun diensten willen offshoren. Onlangs onderzocht consultancybureau A.T. Kearney wereldwijd het offshoring landschap en bracht zijn ‘Global Services Location Index' uit waarin het een overzicht van de top 20 offshoring landen presenteerde.