Deloitte: Consumenten verslaafder aan smartphone

22 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consumenten worden steeds verslaafder aan hun smartphone, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Ongeveer één op de zes volwassen smartphonegebruikers kijkt meer dan 50 keer per dag naar hun smartphone, en ongeveer 30% van de gebruikers heeft er een gewoonte van gemaakt om binnen 5 minuten nadat ze wakker worden naar hun apparaat te kijken.

Consultancybureau Deloitte heeft onlangs zijn ‘Mobile Consumer Survey 2014’ gelanceerd, waarin het bureau keek naar de vijf belangrijkste trends in de smartphonemarkt en gewoontes van klanten*. Meer dan 4.000 Britse consumenten tussen de 18 en 75 jaar deden mee aan het onderzoek. De belangrijkste conclusie is helder: afhankelijkheid van mobiele diensten blijft flink groeien, en het lijkt inmiddels een bijna onoverkomelijke stap om de smartphone thuis te laten.

Momenteel zijn bijna 35 miljoen mensen in de UK in het bezit van een smartphone. Dit is meer dan twee op de drie volwassen Britten, en een toename van 8% sinds 2013 onder alle leeftijden. De grootste toename in de smartphonepenetraties kan gevonden worden onder 55+, met een groeipercentage van 10% sinds vorig jaar.

Smartphone Penetration by Age Group

Wakker-wordt-routine
Een van de trends die onderzocht werd door Deloitte is het gebruik van smartphones door consumenten wanneer zij wakker worden. De adviseurs concludeerden dat zo’n 30% van de volwassen smartphonegebruikers op hun apparaat kijkt binnen vijf minuten na wakker worden, en zo’n 50% binnen 15 minuten. Het hoogste percentage werd gevonden onder 18-24 jarigen, van wie 67% hun smartphones gebruikt binnen de eerste 15 minuten na opstaan. De meeste smartphonegebruikers checken hun telefoon om te kijken wie er ’s nachts contact met hen opgenomen heeft. Hiervoor wordt de applicatie SMS (33%) het vaakst gebruikt, gevolgd door e-mail (25%) en sociale netwerken (14%).

Deloitte - Smartphones

Verslaving
Het onderzoek toont tevens dat smartphones steeds vaker een gewoonte worden, of zelfs een verslaving. Van de 35 miljoen smartphonegebruikers kijkt één op de zes vaker dan 50 keer per dag naar hun smartphone, met het hoogste gemiddelde (53) onder 18-24 jarigen. 65-75 jarigen hebben de laagste gewoonte om hun smartphone te checken – zij kijken gemiddeld 13 keer per dag op hun smartphone.

Smartphone - Number of times

“Mobiele telefoons zijn duidelijk een beetje een verslaving geworden voor velen, en hebben ertoe geleid dat sommige mensen hun apparaten uit willen schakelen en een digitale detox willen ondergaan. In de UK zijn er nu digitale detox kampen waar je je telefoon overgeeft om ‘life off the grid’ te ervaren, een trend die al geruime tijd zichtbaar is in bijvoorbeeld Silicon Valley”, zegt Ed Marsden, Lead Telecom Partner bij Deloitte.

* De trends die door de onderzoekers geanalyseerd werden waren Routing bij het wakker worden, 4G, de opkomst van ‘App-athie’, internet als enige communicatie, en mobiel geld.