Mercer: Nederland heeft 2e laagste aantal feestdagen

15 september 2014 Consultancy.nl

Voor werknemers die op zoek zijn naar veel vrije tijd is Nederland waarschijnlijk een van de minst aantrekkelijke plekken om te werken. Een nieuw onderzoek van Mercer toont aan dat Nederlandse werknemers wereldwijd het tweede laagste aantal feestdagen hebben, op alleen Mexico na. Met meer dan 15 feestdagen per jaar kunnen werknemers in India, Colombia, Libanon, Zuid-Korea en Thailand zich het ‘gelukkigst’ prijzen.

Ieder jaar doet adviesbureau Mercer onderzoek naar het HR beleid voor werknemers binnen 64 grote economieën, waaronder recht op feestdagen*. De resultaten tonen dat het aantal feestdagen sterk per land verschilt, vanwege bijvoorbeeld landspecifiek erfgoed en eenmalige feestdagen voor culturele en religieuze evenementen. Werknemers in India en Colombia hebben het hoogste aantal feestdagen wereldwijd (18), terwijl aan de andere kant van het spectrum de Mexicanen en burgers van drie Europese landen (UK, Nederland, Hongarije) het moeten doen met het laagste aantal feestdagen.

Public Holiday Entitlements around the World

Kijkend specifiek naar Europa, biedt Finland zijn werknemers de meeste feestdagen (15), gevolgd door Spanje (14) en Oostenrijk (12). Duitsland viert meestal negen feestdagen, maar dit varieert tussen staten (Bundesländer), dus werknemers kunnen er tot 13 krijgen. Zweden, Italië, Frankrijk en Denemarken geven hun werknemers 11 feestdagen, terwijl België, Luxemburg, Noorwegen en Portugal er allemaal 10 hebben. In Centraal- en Oost-Europa (CEE) biedt Turkije het meeste aantal feestdagen (14,5), gevolgd door Rusland (14) en Slowakije (13). Tsjechië en Litouwen hebben beide 12 feestdagen, gevolgd door Kroatië (11), Polen en Oekraïne (10), en Servië en Roemenië (9).

In Noord-Amerika heeft Canada het grootste aantal feestdagen (11), al varieert dit per provincie. De Amerikaanse overheid biedt 10 federale feestdagen, al zijn private werkgevers niet verplicht hun werknemers deze dagen vrij te geven.

Latijns-Amerika staat voor de hoogste (Colombia) en laagste (Mexico) aantal feestdagen van alle ondervraagde landen. Argentinië en Chili hebben 15 feestdagen en Brazilië heeft er 12.

Mercer - Holiday Entitlements

Binnen het Midden-Oosten en Afrika (MEA) is Libanon het meest genereus met 16 feestdagen, terwijl omgekeerd de Verenigde Arabische Emiraten het minst genereuze land is met negen feestdagen.

* De feestdagen cijfers zijn exclusief zaterdagen en zondagen. De onderzoekers voegen toe dat feestdagen in de praktijk anders geïnterpreteerd kunnen worden op basis van de lokale praktijk.

Nieuws