Mercer: Bedrijven adopteren vaker flexibele benefits

10 september 2014 Consultancy.nl

Bedrijven in Europa, het Midden-Oosten, en Afrika (EMEA) bieden hun werknemers steeds vaker flexibele benefits, concludeert een nieuw onderzoek van consultancybureau Mercer. De belangrijkste redenen voor de stijgende populariteit van flexibele benefits zijn onder andere het competitief blijven in de arbeidsmarkt en het verbeteren van de betrokkenheid van medewerkers.

In de ´EMEA Employee Choice in Benefits Survey 2014´, analyseerde Mercer de mate waarin de voorkeuren van werknemers een rol spelen in het gezondheids- en benefit programma´s van organisaties. Meer dan 600 werkgevers in 17 landen binnen de EMEA regio deden mee aan de enquête. De resultaten tonen aan dat momenteel meer dan de helft van de bedrijven (53%) hun werknemers (een vorm van) flexibele benefits biedt. Vooruitkijkend zal deze trend waarschijnlijk groter worden, voorspelt Mercer, aangezien 79% van de bedrijven die aan de enquête deelneemt aangaf plannen te hebben om keuze- en vrijwillige vergoedingen de komende twee jaar te adopteren.

Mercer - FlexibleBenefits

“Er is een groeiende trend van werkgevers die hun werknemers meer zeggenschap geven in het selecteren van benefits die het belangrijkste zijn voor het individu.” zegt Damon Robinson, een senior associate in Mercer’s Health & Benefits tak in de UK. “We verwachten dat deze golf zich zal voortzetten, aangezien steeds meer bedrijven ontdekken dat zij keuze kunnen implementeren tegen weinig of geen extra kosten en zij wanen zich veilig in de wetenschap dat hun werknemers erg tevreden zullen zijn met meer benefit opties.”

West-Europa loopt voor

Het onderzoek toont tevens dat van de drie onderzochte continenten West-Europa voorop loopt qua flexibiliteit en/of vrijwillige benefits*. 29% van de West-Europese bedrijven biedt flexibele benefits, terwijl 31% vrijwillige benefits biedt. Ter vergelijking; in het Midden-Oosten is de som van beide categorieën 32% - grofweg de helft van de score van de voorlopers.

Mercer - Flexible Benefits per Region

Global vs Local

De HR consultants keken ook naar het soort aanpak dat bedrijven gebruikten om flexibele benefits te implementeren. De resultaten onthullen dat, voor de multinationals in de dataset (bijv. operaties in meer dan 1 land), twee derde voor een lokale aanpak kiest. Slechts 6% geeft toe een wereldwijde template uitgerold te hebben voor alle gebieden.

Mercer - Flexible Benefits Approach

* Flexibele benefits omvatten door een werkgever betaalde benefits, waarbij werknemers hun huidige benefits kunnen verruilen voor benefits die beter bij hun behoeften passen. Vrijwillige benefitschema’s maken het mogelijk voor werknemers om hun eigen geld te gebruiken om extra benefits aan te schaffen, vaak tegen een korting als gevolg van collectieve koopkracht.

Nieuws

Meer nieuws over