PwC wil komende 5 jaar verdubbelen in regio Afrika

22 augustus 2014 Consultancy.nl

Accountancy- en consultancyreus PwC heeft een ambitieus groeiplan voor Afrika bekendgemaakt. De komende vijf jaar is het van plan om zijn personeelsbestand van PwC Afrika te verdubbelen. Om dit plan te bewerkstelligen heeft de zakelijke dienstverlener honderden miljoenen dollars gereserveerd.

Afrikaanse consultancymarkt
Bedrijven op het Afrikaanse continent maken een groei door en de welvaart neemt toe. Volgens het IMF zal de economie in sub-Saharisch Afrika de komende vier jaar jaarlijks een groei doormaken van 6%. Ook zijn directe buitenlandse investeringen het afgelopen decennium scherp gestegen. Als resultaat van de economische groei en de groeiende globalisatie van bedrijven en industrieën hebben zakelijke dienstverleners hier ook van geprofiteerd en bevinden zich in een periode van sterke groei. Geschat wordt bijvoorbeeld dat de consultancyindustrie van sub-Saharisch Afrika het komende jaar een groei zal doormaken van 6,1% en 5,6% het volgende jaar, waarmee de markt van $2,93 miljard in 2013 naar $3,28 miljard in 2015 gebracht zal worden.

PwC - Zuid Afrika

PwC Afrika’s groeiplan
De groei vertaalt zich voor adviesbureaus in grote kansen, met als gevolg dat zij de afgelopen jaren hun operaties flink opgeschroefd hebben om te profiteren van dit potentieel. “Er ligt een grote capaciteit voor groei in Afrika en vraag naar diensten van bedrijven die in Afrika willen investeren of al hier gevestigd zijn en willen uitbreiden,” zegt Ian Powell, Chairman van PwC in de UK. Hoewel PwC al een van de grotere organisaties is in Afrika – met een personeelsbestand van 8.500 mensen (waarvan er 4.500 in Zuid-Afrika werken) – heeft het bedrijf een ambitieuze groeistrategie aangekondigd. Het belangrijkste doel: de komende vijf jaar moet het personeelsbestand verdubbeld zijn. “De ontwikkelde en volwassen economieën bestaan uit een ouder wordende populatie en de grootste zorg voor chief executives is de toegang tot getalenteerd en opgeleid personeel. Afrika zou een oplossing voor deze zorg kunnen bieden," legt Powell uit.

Het groeiplan in Afrika is een onderdeel van PwC’s strategie om markten met een hoog potentieel te ontwikkelen, en de kosten hiervoor worden geschat op honderden miljoenen dollars. Suresh Kana, Pwc Afrika Network Territory Senior Partner: “Dit is goed nieuws voor ons netwerk. De afgelopen jaren hebben we PwC doen uitgroeien naar het leidende netwerk in Afrika (…) We hebben sterke teams in Afrika en deze investering zal ons helpen om meer lokale capaciteit te bouwen, en samenwerkings- en detacheringskansen creëren.

Ian Powell en Suresh Kana - PwC

PwC UK
De UK organisatie van PwC zal een centrale rol in de Afrikaanse investering spelen. Naast het leveren van een (aanzienlijke) financiële contributie aan de totale investering, zal Paul Cleal, PwC UK Partner en Chairman van de Afrikaanse businessgroep, het Afrikaanse managementteam versterken middels een transfer naar het continent. Ook de eerste en tweede generatie Afrikaanse werknemers van PwC UK zullen de mogelijkheid krijgen om (tijdelijk) naar Afrika overgeplaatst te worden, indien gewenst.

Nieuws

Meer nieuws over