KPMG UK investeert 25 miljoen in Big Data centrum

22 augustus 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

KPMG en het Imperial College London zijn een partnership aangegaan om het ‘KPMG Centre for Advanced Business Analytics’ te co-creëren, een expertisecentrum dat zich zal richten op hoe bedrijven beter gebruik kunnen maken van Big Data. Het wereldwijde accountancy- en adviesbureau heeft toegezegd zo’n €25 miljoen te investeren in het centrum.

Het Imperial College London, een wetenschappelijk instituut, en KPMG UK hebben een partnership bekendgemaakt om gezamenlijk het ‘KPMG Centre for Advanced Business Analytics’ te creëren. Het centrum heeft als doelstelling om bedrijven te helpen met de toepassing van Big Data tools & technieken. Zo zal het centrum bijvoorbeeld banken helpen fraude beter te voorspellen en retailers om klantgedrag beter te begrijpen, en bovendien de UK op de voorgrond van datawetenschap zetten.

“Het is bemoedigend om te zien dat het Imperial College London en KPMG samenwerken aan het nieuwe partnership. De samenwerking zal zowel de snelheid waarmee op data gebaseerd onderzoek wordt doorgevoerd versnellen, als ook de tijd die nodig is om nieuwe ideeën te commercialiseren binnen de dagelijkse praktijk. Hier zullen organisaties in de UK uiteindelijk van profiteren,” zegt David Willets, de vertrekkende Minister of State for Universities and Science.

KPMG - Partnership Imperial College London

Het centrum zal zich richten op vijf belangrijke gebieden die geselecteerd zijn om Britse organisaties te helpen concurrentievoordeel te behalen door het lanceren van producten en diensten voordat internationale concurrenten dit doen. Deze gebieden zijn:

KPMG thin banner

KPMG
Als onderdeel van de lancering van het centrum zijn diverse initiatieven onthuld door KPMG en het Imperial College London. Zo is bijvoorbeeld de Global Data Observatory gecreëerd om grote en complexe hoeveelheden data samen te brengen met datavisualisatie capaciteiten. Dit zal het voor onderzoekers mogelijk maken om patronen te herkennen en concrete inzichten te krijgen in complexe bedrijfsvraagstukken.

Governance
Het partnership tussen KPMG UK en het Imperial College Londen is voor acht jaar overeengekomen met de ambitie om zo’n 15 tot 20 projecten per jaar af te ronden. Het centrum zal gemanaged worden door onderzoekers van de Imperial College Business School, als onderdeel van het College’s Data Science Institute. Om er zeker van te zijn dat het centrum de noodzakelijke uitrusting tot zijn beschikking krijgt, heeft KPMG ingestemd bijna €25 miljoen te investeren. “In de afgelopen twee jaar is meer data gecreëerd dan in de rest van de geschiedenis. Onze samenwerking met Imperial richt zich op de ontwikkeling van mensen en vaardigheden om die data te gebruiken om nieuwe industrieën en nieuwe diensten te stimuleren“ zegt KPMG UK chairman en Senior Partner Simon Collins.

Big Data in NL
Ook in Nederland houdt KPMG zich druk bezig met Big Data. Zo is Sander Klous, adviseur bij KPMG Management Consulting, onlangs benoemd tot hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam. In deze aanstelling zal hij onderzoek doen naar de manier waarop het bedrijfsleven en de samenleving maximaal kunnen profiteren van data-analyse technieken. Bij KPMG heeft Klous sinds 2010 de leiding over de Big Data Analytics-dienstverlening bij KPMG.