M&A-adviseurs begeleiden herstructurering van Ballast Nedam

04 augustus 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In het kader van lopende herstructureringsplannen heeft bouworganisatie Ballast Nedam ingestemd met de verkoop van een aantal onderdelen van het bedrijf ter waarde van €100 miljoen aan private equity bedrijven Bencis Capital Partners en H2 Equity Partners. De deals werd onder meer begeleid door BoerCroon, DLA Piper, Houthoff Buruma, Leonardo & Co, PwC, ING, Rabobank en Stibbe.

De kwakkelende bouwmarkt heeft het bouwonderneming Ballast Nedam de afgelopen tijd flink moeilijk gemaakt. Als resultaat hiervan het bedrijf met zwakke resultaten te kampen. In juli rapporteerde het bouwbedrijf een nettoverlies van €51 miljoen en een negatieve EBIT à €45 miljoen. Om deze reden heeft Ballast een herstructureringsplan opgezet om zo een stabielere positie in de markt te verwerven.

Inmiddels zijn 150 banen geschrapt, en ook de verkoop van bedrijven CNG Net, LNG24, CNG Net Realisatie en Onderhoud vormt een onderdeel van de herstructurering.

In het kader van de herstructurering kochten de afgelopen twee maanden twee grote investeerders, Bencis Capital Partners en H2 Equity Partners, voor zo’n €100 miljoen aan bedrijfsonderdelen van Ballast Nedam.

H2 Equity Partners

Ballast Nedam verkocht eerder in juli dochterbedrijven Rademakers Gieterij, Recycling Maatschappij Feniks (RMF) en TBS Soest aan H2 Equity Partners*. Inclusief de eerdere verkoop van Ballast's aandeel in beheermaatschappij Fr. Bontrum ving het bouwbedrijf voor deze verkopen €30 miljoen. Wat er per bedrijf precies betaald is, is echter onbekend. Eerder nam H2 de Engelse tak van RMF over voor zo’n €38 miljoen.

Reden achter H2’s interesse in RMF ligt in de unieke positionering van het bedrijf, dat naar verwachting een flinke groei kan verwachten de komende jaren. De verkoop paste verder bij H2’s investeerplannen in nieuwe technologieën en uitbreiding van het recyclenetwerk.

Bencis Capital Partners

Ook werden Ballast Nedam’s onderdelen CNG Net, LNG24 en CNG Net Realisatie en Onderhoud onlangs van de hand gedaan. Bencis Capital Partners** telde hier €26,5 miljoen voor neer. Hoewel Bencis de verkoop niet wil verklaren, biedt een insider een blik op de verkoop van CNG: “Ballast Nedam investeert niet langer in nieuwe tankstations. Dus is het logisch dat CNG, een exploitant van tankstations voor aardgas, van de hand wordt gedaan aan een private equity investeerder, die het onderdeel verder kan laten groeien."

Dealmakers

Verkoper Ballast werd bij de herstructurering en verkopen bijgestaan door: zakenbank Leonardo & Co (advies bij herstructurering), ING (M&A advies bij verkoop van CNG), Rabobank (financieel advies bij de verkoop van Feniks), DLA Piper (juridisch advies bij de verkoop van Feniks en CNG) en Stibbe (advies bij verkoop CNG). Koper H2 Equity Partners werd bijgestaan door BoerCroon (corporate finance advies) en Houthoff Buruma (juridisch advies).

* H2 Equity Partners werd in 1991 opgericht. Het private equity bedrijf is actief in de Benelux, Duitsland, UK en Ierland en beheert een portefeuille van zo'n €2,5 miljard.

** Het in 1991 opgerichte investeringsbedrijf Bencis ondersteunt ondernemers en managementteams bij het realiseren van hun groeiambities. Hun expertise ligt onder meer op het vlak van Industry and Manufacturing, Food and Beverages en Consumer Services. Het bedrijf telt 21 medewerkers en investeert momenteel in 19 bedrijven, met een gezamenlijke omzet van circa €2 miljard.