5 adviesbureaus begeleiden De Persgroep - Mecom deal

09 juli 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Persgroep heeft een bod van €244 miljoen uitgebracht op uitgeverij Mecom. De deal in de mediasector wordt begeleid door Corporate Finance specialisten van PwC en Gleacher Schacklock, advocaten van Allen & Overy en Linklaters en zakenbankiers van Rotschild.

De Persgroep is een Vlaams bedrijf, waarvan  De Persgroep Nederland voor 58,5% eigendom is. In Nederland is De Persgroep uitgever van onder meer De Volskrant en Het Parool. Ook de online titels Nationalevacaturebank.nl en Computable.nl vallen onder het portfolio van het concern, evenals het radiostation Q-music.

Het Britse Mecom is een uitgever en voor zo’n 86% eigenaar van Wegener, Nederlands grootste uitgever van regionale dagbladen, huis-aan-huis bladen en specialistische tijdschriften. Tot de Mecon Group vallen meer dan 300 titels en 200 websites in onder meer Nederland, Denemarken en Polen.

De Persgroep - MECOM

Consolidatieslag
CEO bij De Persgroep, Christian van Thillo, geeft aan dat het om een noodzakelijke overname gaat: “Consolidatie in onze sector is nodig om onze uitgaves om te vormen in multimediamerken op een winstgevende wijze”. Het Britse bedrijf was namelijk al geruime tijd op zoek naar een koper voor zijn activiteiten binnen Nederland, waaronder de Gelderlander, het Brabants Dagblad en de Twentsche Courant Tubantia. In totaal zal de overname zeven regionale dagbladen bedragen.

De activiteiten van Mecom genereren al een tijd te weinig omzet om rendabel genoeg te zijn. Er ontbreekt cashflow om het portfolio voldoende door te laten ontwikkelen. De Persgroep is van plan om een aantal opofferingen te doen om zo toch de nodige injecties in Mecom te kunnen spuiten. Als de deal doorgaat zal het hoofdkantoor van Mecom, dat in Londen gevestigd is, gesloten worden. Daarnaast zal een aantal banen geschrapt worden op enkele locaties. Details hierover zijn nog onbekend, omdat deze afhankelijk zijn van een strategisch en operationeel onderzoek dat door De Persgroep uitgevoerd zal worden na het sluiten van de deal.

De deal zal overigens deels cash betaald worden. Het andere deel is afkomstig van BNP Paribas, die bereid is tot een lening. Verschillende aandeelhouders, inclusief het managementteam van Mecom, geven aan de aandelen onder de voorwaarden van het bod aan te bieden: in totaal is 44,3% van de aandelen toegezegd. Mocht de deal niet doorgaan, dan zal De Persgroep een break fee* van €2,5 miljoen aan Mecom betalen.

5 bureaus begeleiden De Persgroep - Mecom deal

Dealmakers
De Persgroep heeft accountants- en adviesbureau PwC, zakenbank Rotschild, advocatenkantoor Allen & Overy in de hand genomen voor advies. Verkoper Mecom heeft advocatenkantoor Linklaters en corporate finance kantoor Gleacher Schacklock ingeschakeld voor extern advies.

* Een afspraak tussen partijen dat een bedrag betaald moet worden aan de wederpartij als één van beide partijen besluit zich terug te trekken uit een overnameproces, voor de afronding.