Atos en Accenture ontwikkelen Schengen douane ICT

18 juli 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De European Agency for Large-Scale IT Systems (eu-LISA) heeft een consortium van Atos, Accenture en HP een raamwerkcontract toegekend om het tweede-generatie Schengen Information System (SIS II) te ontwikkelen en beheren. Het miljoenencontract heeft een looptijd van drie jaar met een optie tot verlenging van een jaar. 

SIS II is het grootste informatiesysteem voor publieke veiligheid in Europa, en maakt informatie-uitwisseling mogelijk tussen nationale grenscontroles, douane en politie, terwijl het er tevens voor zorgt dat de vrije beweging van mensen naar en in de EU binnen een veilige omgeving plaatsvindt. SIS II is de vervolgversie van het SIS I systeem, dat al jaren bestaat en momenteel meer dan 46 miljoen invoeringen (‘entries’) kent, waarbij het meestal verloren identiteitsdocumenten betreft. SIS II maakt het opslaan van nieuwe type data mogelijk, bovendien faciliteert het verdere integratie met data van nieuwe lidstaten en Europese en lokale instellingen, zoals Europol, douane en politie. 

Schengen douane ICT

Atos, Accenture en HP
Consortium leider Atos – de IT organisatie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van SIS I – zal SIS II managen, van het definiëren van vereisten tot het valideren van de aangepaste software. Accenture zal helpen bij het verbeteren en evolueren van de software-architectuur van SIS II om systeemresultaten en de functionaliteit te verhogen. Ook zal Accenture on-site gebruikersondersteuning, training en technische assistentie diensten bieden. HP levert de server- opslag- en netwerkinfrastructuur en biedt bedrijfsessentiële support services. 

“Atos is verheugd het consortium te leiden dat verantwoordelijk is voor het ondersteunen van eu-LISA bij het stabiele en kostenefficiënte operationeel management van SIS II, het essentiële systeem voor het implementeren van EU migratie en grens management beleid. Met onze bewezen ervaring in het beheren van soortgelijke grootschalige IT platformen zullen we ervoor zorgdragen dat SIS II zal voldoen aan alle toekomstige eisen,” zegt Punit Sehgal, Vice President van Atos. Mark Crego van Accenture voegt toe: “We zijn verheugd om voor dit project uitgekozen te zijn.”