HSBC & Ecofys: Energie efficientie markt 365 mld waard

08 juli 2014 Consultancy.nl

De wereldwijde markt voor energie efficiënte producten is momenteel $365 miljard waard, concludeert een nieuwe onderzoeksrapport van HSBC in samenwerking met consultancybureau Ecofys.

Als gevolg van de toenemende focus op duurzame energie vanuit zowel de overheden als de private sector, is de afgelopen jaren het gebruik van energie efficiënte producten – zoals warmtepompen of elektromotoren – snel gegroeid. Om te begrijpen hoe de markt voor energie-efficiëntie zich ontwikkelt, werkte het ‘Global Climate Change & Clean Technology Team’ van HSBC samen met Ecofys, een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheidsonderwerpen, om een marktevaluatie door te voeren. De onderzoekers keken naar alle investeringsuitgaven gerelateerd aan energie-efficiënte apparatuur geproduceerd binnen de bouw- industrie en transport sectoren*.

De analyse toont aan dat de totale markt circa $365 miljard waard is. Een overzicht per segment:

Global market size for energy efficiency products

Met $271 miljard vertegenwoordigen gebouwen (renovatie en nieuwbouw) en apparatuur meer dan driekwart van de investeringen. Investeringen in renovaties is de grootste categorie met $148 miljard, met isolatie als bulk segment. Transport vertegenwoordigt zo’n $27 miljard, voor een groot gedeelte door marginale verbetering van personenauto’s en $56 miljard werd geïnvesteerd in de productie-industrie, met een hoog aandeel gerelateerd aan elektrische motoren.

Energie-efficiëntie vooruitzichten
De komende jaren schetsen de experts van HSBC en Ecofys optimistische vooruitzichten voor de wereldwijde markt voor energie-efficiënte producten. De belangrijkste redenen omvatten de impact van wet- en regelgeving, – ondanks het feit dat 2013 een relatief langzaam jaar was voor nieuw klimaatbeleid (30 nieuwe energie-efficiëntie wetten toegevoegd versus 34 in 2012) – gezondheids-bevorderende maatregelen en de prikkels die het biedt aan industriële concurrentie.

Economie en klimaat krijgen boost
Als de energie-efficiëntie voorspellingen van de onderzoekers daadwerkelijk uitkomen, dan betekent dit goed nieuws voor regionale en lokale economieën. Een ander recent onderzoek van Ecofys, vorig jaar gelanceerd in samenwerking met multinational Philips, toonde aan dat de verbeterde energie-efficiëntie de potentie heeft om miljoenen banen te scheppen, waardoor de economische groei een substantiële boost krijgt. Volgens het white paper ‘The Benefits of Energie Efficiency’ – dat is gebaseerd op berekeningen voor de VS economie – kan de toepassing van meer energie-efficiëntie zo’n 750.000 banen creëren voor de Amerikaanse economie tegen 2020 en zelfs 1.5 miljoen tegen 2030.

Ecofys - Four Quick Fixes

Een hogere mate van energie-efficiëntie zou bovendien de kans op het realiseren van de zogenaamde 2 graden Celsius doelstelling bevorderen – het beperken van de wereldwijde opwarming tot slechts 2% tegen 2050. De wereld ligt vooralsnog niet op schema om onder deze doelstelling te blijven en de onderzoekers geven aan dat energie-efficiëntie de belangrijkste van de vier ‘quick fix’ oplossingen is om het wereldwijde energieraamwerk terug op de rails te krijgen, aangezien deze oplossing zo’n 49% vertegenwoordigt van de totale reductiedoelstellingen**.

* De analyse omvat uitgaven zowel van retailconsumenten als industriële entiteiten.

** Op basis van het speciale IEA rapport ‘Redrawing the Energy Climate Map’.

Nieuws

Meer nieuws over