PwC: Omzet papieren kranten stijgt na 2016 weer

30 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na zeven achtereenvolgende jaren van krimp zal de wereldwijde krantenindustrie vanaf 2016 weer een groei zien. De groei is met name te danken aan positieve ontwikkelingen in de opkomende regio’s van Pacifisch Azië en Latijns Amerika, blijkt uit een onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC. 

In 2009 was de krantenindustrie wereldwijd goed voor een omzet van iets meer dan $161 miljard. Anno 2014 heeft de markt een omvang van onder de $154 miljard. Na een periode van achteruitgang zullen de inkomsten van kranten wereldwijd tegen het einde van 2015 terugkrabbelen. De reden hiervoor is dat de inkomsten in ontwikkelende landen sterker zullen stijgen dan de achteruitgang binnen de volwassen markten.

PwC - Global newspaper industry revenue

Opkomende landen
De marktanalyse van PwC toont aan dat de toekomst van kranten per regio significant zal verschillen. Terwijl de Aziatisch-Pacifische regio vanwege de verhoogde aanvraag van cliënten en adverteerders met een CAGR van 3,4% zal groeien tussen 2013 en 2018 – voornamelijk dankzij China (CAGR = 8,3%) en India (CAGR = 7,5%) – is de voorspelling voor Noord-Amerika dat de markt met een CAGR van 4,2% zal dalen omwille van de verschuiving van reclame-uitingen en lezers naar digitale kanalen. 

PwC - Future of newspapers per region

Digitaal boven papier
De adviseurs constateren bovendien dat – ondanks de terugkrabbelende krantenindustrie – de digitalisering van content en dienstverlening in de branche zal versnellen. Zo verwacht PwC dat de omzet van digitale kranten zal stijgen van zo’n $12 miljard dit jaar naar net onder $20 miljard in 2018. Als gevolg hiervan zal digitaal boven papier langzamerhand de norm worden voor uitgevers van kranten. Vele jaren leidden papieren kranten naar de digitale versies, door deze trend kiezen kranten echter steeds vaker ervoor om de digitale versies boven de papieren variant te plaatsen. 

PwC - Digital-first is becoming the norm for newspaper publishers