KPMG: Ticketprijzen dalen door meer nieuwe vliegtuigen

13 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De prijzen van vliegtickets gaan de komende jaren waarschijnlijk verder dalen, omdat luchtvaart-maatschappijen momenteel een recordaantal orders voor nieuwe toestellen hebben uitstaan. Dit blijkt uit een recent rapport van KPMG over de luchtvaartindustrie. Voorbeelden zijn low-cost carriers Easy-Jet en Ryanair, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen investeren flink in nieuwe vliegtuigen. 

Kostenbesparingen
Binnen de luchtvaartbranche ligt de focus met name op het realiseren van kostenbesparingen. Door nieuwe, modernere vliegtuigen aan te schaffen die zuiniger zijn ten aanzien van brandstofverbruik- en kosten zijn de maatschappijen in staat om hun kosten te drukken. Het gevolg: lagere ticketprijzen.

Mevrouw op de luchthaven - KPMG

Megadeals
De koopwoede voor de komende jaren is zichtbaar bij diverse luchtvaartorganisaties. Zo schafte Ryanair in maart vorig jaar bijvoorbeeld 175 737-800 toestellen aan – de helft ter vervanging en de overige helft voor uitbreiding. De totale vloot van Ryanair moet tussen 2014-2018 uitgroeien naar ruim 400 vliegtuigen. Ook bestelde Air China vorig jaar 100 toestellen van Airbus en kondigde Emirates eind vorig jaar aan zo’n 150 Boeing 777 en 50 superjumbo’s A380 te bestellen. 

Eerder dit jaar maakte Turkish Airlines bekend 82 A320 passagiertoestellen te gaan aanschaffen bij Airbus, met een mogelijke uitloop naar 175 toestellen. En lowcostcarrier Easyjet sloot recent een megadeal met Airbus voor 135 A320 toestellen. 

Of vliegtuigproducenten Airbus en Boeing tijdig aan alle vraag kunnen voldoen moet nog blijken. Wanneer alle maatschappijen hun nieuwe toestellen kunnen inzetten leidt dit volgens het KPMG rapport hoe dan ook tot meer concurrentie, met prijsdalingen als gevolg.