PwC: Vastgoedbeleggingsmarkt neemt vlucht wereldwijd

02 april 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De komende zes jaar gaat de hoeveel beleggingen in vastgoed met maar liefst 55% groeien. In 2020 gaat er zo’n $45.000 miljard om in vastgoedbeleggingen, blijkt uit een rapport van accountants- en adviesbureau PwC. Belangrijkste reden: de stijging in het aantal megasteden.

Volgens het rapport ‘Real Estate 2020’ stijgt het aantal megasteden – steden met meer dan tien miljoen inwoners – het komend decennium van 23 nu naar 37 in 2025. De groei vindt met name plaats in opkomende markten. Zo verwacht PwC bijvoorbeeld dat het aantal mensen in China dat van het platteland naar de grote steden trekt gemiddeld uitkomt op 1,5 miljoen per maand tot 2020. In 2050 wonen er naar verwachting 6,3 miljard mensen in steden, in 2010 waren dat er nog 3,6 miljard.

PwC - Vastgoedbeleggingsmarkt

Om tegemoet te komen aan de sterke groei in vraag naar real estate is veel geld nodig, aldus PwC. Zo moet er worden gewerkt aan het bouwen van nieuwe woningen en het verbeteren van de kwaliteit van bestaande woningen. Ook op het gebied van de vastgoedinfrastructuur zoals winkelruimte wordt een enorme impuls nodig geacht. Als gevolg hiervan stijgt het aantal investeringen in vastgoed explosief, van $29.000 miljard anno 2014 naar $45.000 miljard in 2020.

Opkomende Aziatische landen

Volgens Jeroen Elink Schuurman, vastgoedspecialist bij PwC, zal een groot gedeelte van de nieuwe vastgoedbeleggingen vloeien naar Azië. “De voorraad vastgoed die zich leent voor beleggingen in opkomende Aziatische landen groeit de komende zes jaar met 140% naar ruim $10.000 miljard”. Nederlandse vermogensbeheerders en pensioenfondsen gaan daarin investeren, en trekken zich enigszins terug uit Europa. “Het relatieve belang van de Nederlandse vastgoedmark en van andere volwassen vastgoedmarkten zal verder afnemen. Geld zoekt immers zijn weg naar rendement”.