Accenture steunt De Normaalste Zaak met onderzoek

21 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Adviesbureau Accenture heeft in samenwerking met De Normaalste Zaak de brochure ‘Hoezo beperkt? Succesverhalen over inclusief ondernemen’ uitgebracht. Met de publicatie willen de initiatiefnemers bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsmarktdeelname van mensen met een arbeidsbeperking.

Nederland kent steeds meer mensen met een arbeidsbeperking. Afgelopen jaar ontvingen maar liefst 236.000 een Wajong-uitkering. Ter vergelijking: vijf jaar geleden maakten maar zo’n 170.000 mensen met succes aanspraak op een Wajong-uitkering. Bijna 400.000 mensen krijgen een bijstandsuitkeringen en circa 100.000 mensen hebben recht op een WSW-dienstverband.

Mensen met arbeidsbeperking

Voor deze groep mensen geldt dat ze graag participeren aan de arbeidsmarkt. Toch is hun arbeidsmarktdeelname relatief laag – zo heeft bijvoorbeeld maar 25% van de Wajong-gerechtigden daadwerkelijk een baan. De Normaalste Zaak* zet zich in voor deze doelgroep en probeert om via onderzoek, voorlichting en matching de kloof tussen werkgevers en professionals te dichten. De stichting wordt gesteund door het feit dat er talloze succesvolle voorbeelden zijn van organisaties die mensen plaatsen met arbeidsbeperkingen. Naast het bijdragen aan bedrijfsdoelstellingen, blijkt dat deze groep mensen ook uitblinken in overige facetten. “Medewerkers met een arbeidsbeperking zijn vaak erg loyaal zijn, vertonen een relatief laag ziekteverzuim en zorgen voor cohesie binnen een team” aldus De Normaalste Zaak.

Om de duurzame inzetbaarheid van mensen met een arbeidsbeperking een impuls te geven besloot De Normaalste Zaak afgelopen jaar om een voorlichtingsbrochure te ontwikkelen. De hulp van adviesbureau Accenture werd ingeroepen om de publicatie vorm te geven. De brochure presenteert een overzicht van elf succesverhalen – bedrijven die met succes op een duurzame manier inzetten. Onder andere ABN Amro, DSM, McDonald’s, NS, PostNL en NS behoren tot deze groep werkgevers.

De Normaalse Zaak

* De Normaalste Zaak is een netwerk van grote en kleine werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De stichting is een initiatief van MVO Nederland, werkgeversvereniging AWVN en Start Foundation.