Aon Hewitt: Dekking pensioenfondsen licht gestegen

05 februari 2014 Consultancy.nl

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in het afgelopen maand licht gestegen. Daardoor bestaat er nog steeds een risico dat een gedeelte van de 38 ‘kritieke’ fondsen later dit jaar additioneel zullen moeten korten. Dat blijkt uit de meest recente PensioenThermometer van Aon Hewitt.

Het gemiddelde vermogen van pensioenfondsen is in januari met gemiddeld 1,2% gestegen. Obligatiekoersen stegen met gemiddeld 3,6%, de aandelenportefeuille nam echter met 2% in waarde af. Met name in het tweede deel van januari daalden de aandelenkoersen, waarbij de grootste dalingen in de opkomende markten plaatsvonden. Omdat pensioenfondsen meer investeren in obligaties dan in aandelen, heeft de waardestijging van obligaties de waardedaling van aandelen kunnen compenseren.

Pensioen Thermometer

Aan de uitgaven kant stegen de verplichtingen van pensioenfondsen met ongeveer 0,6%, met name als gevolg van een kleine daling in de driemaands gemiddelde rente. Al met al resulteerde dit in een lichte verbetering van de gemiddelde dekkingsgraad.

Onderdekking

Volgens De Nederlandsche Bank verkeerden eind 2013 nog 38 pensioenfondsen in onderdekking. “Voor deze fondsen neemt de druk toe om per 1 april 2014 een korting toe te passen,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.

De Nederlandsche Bank

De vijf grootste pensioenfondsen publiceerden afgelopen vrijdag de definitieve dekkingsgraad per ultimo 2013. Pensioenfonds ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en BPF Bouw komen boven de minimaal vereiste dekkingsgraad uit. Voor PME en PMT is dit niet het geval. “PMT kondigde desondanks aan niet additioneel te korten, omdat de dekkingsgraad half januari boven het minimaal vereiste niveau lag. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre DNB rekening houdt met de ontwikkeling van de dekkingsgraad in januari,” stelt Driessen.

De fondsen die nu niet hoeven te korten, zijn nog niet uit de gevarenzone, waarschuwt Driessen. “Het herstel van de pensioenfondsen is broos. Veel fondsen staan grotendeels bloot aan aandelenrisico’s en deels aan renterisico’s. Een schok op de aandelenbeurzen kan direct leiden tot een verslechtering van de dekkingsgraad en ervoor zorgen dat de kritieke grens van onderdekking weer gepasseerd wordt.”

Nieuws