Capgemini: Spoorsector moet innovaties versnellen

27 januari 2014 Consultancy.nl

Het opleveringsproces van innovaties in de spoorsector moet versneld worden. Dit stelt Hans van Grieken, Vice President Business Innovation bij Capgemini, tegenover platform SpoorPro.nl. Volgens de spoor- en ICT expert kunnen scrum- ontwikkelmethodes en reeds beschikbare technieken die in de cloud beschikbaar zijn de sector helpen met het verbeteren van de innovatiedoorlooptijden.

Van Grieken, tevens werkzaam bij de UvT en de TiasNimbas Business School, verklaart: “De spoorsector heeft een natuurlijke neiging om groots te denken waarvan veiligheid een belangrijke oorzaak is. Soms wordt er jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem.”

Spoorsector moet innovaties versnellen

Consumerisation

Daarnaast zorgt de consumerisation van technologie er volgens de hoogleraar voor dat ontwikkelingen binnen het IT-terrein een enorme sprong voorwaarts maken. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van apps voor smartphones om in te spelen op de wensen van de consumenten. Deze app wordt, bij wijze van spreken, een week later alweer vervangen door een nieuwe versie. Van Grieken: “De tijd van jarenlang aan één systeem werken is op het gebied van reisinformatie voorbij.”

Klanttevredenheid

Volgens de hoogleraar loopt de spoorsector uit voor op veiligheid en degelijkheid, maar de klanttevredenheid blijft daar ver achter. “Het is toch bizar dat een reiziger met een smartphone beter op de hoogte is van een treinverstoring dan een spoormedewerker op het perron”, stelt Van Grieken.

Hans van Grieken - Capgemini

Scrum-methode

Door ontwikkelmethodes te veranderen kan de spoorsector het opleveringsproces van IT-systemen versnellen. Hierbij is de Scrum-methode een goed voorbeeld. Scrum is een flexibele manier om (software) producten te maken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte etappes, binnen een tot vier weken, werkende (software)producten aanleveren.

Cloud-software

Ook het gebruik van software in de cloud – via het internet - kan er volgens Van Grieken voor zorgen dat de sector kan profiteren van de reeds bestaande technologieën. Tevens kunnen er kosten gedrukt worden. “Via de cloud wordt er met ‘pay as you go’ gewerkt. Je betaalt alleen maar op het moment dat je ergens gebruik van maakt”, stelt de Tilburgse hoogleraar.

“Technologische ontwikkelingen zullen de komende tien jaar alleen nog maar verder doorzetten. Daarom moeten we als spoorsector onze organisatie zo inrichten dat we daar op in kunnen spelen”, zo besluit Van Grieken. 

Nieuws