Innopay: 8 belangrijkste trends voor betalingsmarkt

23 januari 2014 Consultancy.nl

2014 zal wederom een jaar worden met enorme veranderingen binnen het betalingslandschap. De markt zal blijven groeien, nieuwe non-bank spelers zullen de markt betreden en de ontbundeling van betaaldiensten zal verder toenemen. Verder zullen technologie, innovatie en nieuwe diensten naar verwachting een grote impact hebben op businessmodellen. Innopay partner Douwe Lycklama heeft een lijst opgesteld van de acht belangrijkste trends die voor de betalingsmarkt in 2014 van belang zijn. 

1. Mobiele betalingen als een trend is ‘passé’. Daarentegen zullen deze worden geïntegreerd binnen het ‘mobile commerce channel’ (waaronder loyaliteit), het dominante transactiekanaal. Betalingen worden meer ‘onzichtbaar’ in het mobiele kanaal.

2. Er zullen meer mutaties en implementatie van zogenaamde ‘wallets’ zijn, maar geen uniforme definitie en geen winnaar. Fragmentatie zal verder groeien, wat een rem zet op de marktadoptie door kopers en verkopers.

Innopay - Mobiele betalingen

3. Crypto-valuta (o.a. Bitcoin en Litecoin) zullen volwassen worden en hun positie verder ontwikkelen als alternatieve betaalmethodes hoewel het volume van totale betalingen relatief gering zal blijven. Inspelen op de impact van deze ontwikkeling zal een enorme uitdaging worden, ook in 2014. 

4. Online beveiliging zal een zorgenkindje zijn, en de vraag naar online authenticatie oplossingen voor betaalkaarten, credit transfers, en direct debits zullen exploderen. Banken krijgen hierbij de kans om de relevantie voor klanten te verhogen.

5. Versnelde vraag naar supply chain finance. De technologische integratie van finance, facturatie en betaling zal de mogelijkheid bieden voor supply chain diensten gericht op de massamarkt.

6. Internationale overboekingen zullen blijven groeien en nieuwe spelers zullen met name in de belangrijkste ontwikkelingsmarkten een uitdaging vormen voor de huidige spelers.

Douwe Lycklama - Innopay

7. Toezichthouders en beleidsmakers zullen te maken krijgen met uitdagingen door voortdurende technologische ontwikkelingen. De mogelijkheden voor meer digitale transacties zal een speerpunt blijven voor toezichthouders.

8. Peer-2-Peer transacties (disintermediation, o.a. lenen, verzekeren en betalen) zullen aanzienlijk meer marktaandeel verwerven en zullen de huidige rol van banken en dienstverleners verder afvlakken.

Interesse om te werken op het snijvlak van bovenstaande trends? Innopay is vanwege groei van de projectenportefeuille op zoek naar meerdere nieuwe adviseurs. Bekijk de vacatures ‘Senior Consultant’ en ‘Consultant’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over