CBE Consultancy failliet door negatieve publiciteit

16 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

CBE Consultancy, hofleverancier van adviseurs en trainingen in de onderwijssector, is onlangs failliet verklaard. Bestuurders van CBE beweren dat de aanhoudende negatieve publiciteit van afgelopen jaar en in het bijzonder een Volkskrant* artikel het bedrijf uiteindelijk de das heeft omgedaan.

CBE was tot voor kort een grote naam binnen de Nederlandse adviesbranche op het gebied van advies voor scholen, onderwijsinstellingen en overheden. Vorig jaar nog begeleidde het adviesbureau de fusie rondom scholengemeenschap ROC Amsterdam en was het eveneens nauwbetrokken bij de christelijke onderwijsgigant Amarantis, bestaande uit ruim zestig scholen. Bij het adviesbureau waren tot op de dag van het faillissement zo’n 15 mensen werkzaam, eerder waren er dat nog circa 22.

Armantis kwestie

Uitgerekend de grote Armantis opdracht heeft CBE uiteindelijk naar de rand van de afgrond gebracht. Bestuurslid en medeoprichter van CBE Pim Pollen** noemt de negativiteit omtrent de zaak zeer, met name in de Volkskrant, schadelijk voor zijn eigen onderneming. Het adviesbureau werd neergezet als een van de boosdoeners in een rapport van de Kamercommissie, geleid door oud-politica Femke Halsema, inzake Aramantis. Dit onderzoek heeft het volgens Pollen ernstig vermoeilijkt om nieuwe opdrachten binnen te halen.

Op dat moment had de vaderlandse media al lucht van de kwestie gekregen. De Volkskrant plaatste in juni jongstleden een uiterst kritisch artikel over de rol van CBE in de val van Amarantis. Volgens Pollen heeft dit tot verder teruglopende omzet geleid die het advies- en opleidingsbureau uiteindelijk fataal is geworden. De cijfers liegen er niet om. In 2009 werd er nog ruim €3,1 miljoen omzet geleverd, in de negen maanden van 2013 was de omzet geslonken tot zo’n €1,1 miljoen. Over 2012 werd een verlies gerapporteerd van €584.000.

In oktober is CBE Consultancy kopje onder gegaan. Feitelijk is W12 Advies failliet gegaan – een week voor het uitspreken van het faillissement hebben de partners de bedrijfsnaam gewijzigd. W12 Advies was net als CBE Consultancy gevestigd in hetzelfde chique pand aan de Amsterdamse Herengracht. De curator beraadt zich momenteel over de vervolgstappen.

* Het betreft het artikel ‘Hoe de consultants het onderwijsbestuur in hun greep kregen’.

** CBE Consultancy werd in 1986 opgericht door Pim Pollen. Andere partners waren Margareth de Wit en oud topambtenaar Olaf McDaniel.