AEF en KPMG alumnus Jaap Smit nieuwe CNV voorzitter

13 april 2010 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Jaap Smit (53), alumnus van adviesbureaus Andersson Elffers Felix en KPMG, wordt de nieuwe voorzitter van vakbond CNV. Smit volgt René Paas op, die het CNV in september vorig jaar verruilde voor Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten.
 
Smit is geboren op 8 maart 1957 in Doornspijk. Na het afronden van zijn studie Theologie aan de Universiteit van Leiden werkte hij eerst negen jaar als predikant in enkele gemeenten en vier jaar als geestelijk verzorger voor de Koninklijke Landmacht. Vervolgens werkte Smit bijna 10 jaar in de adviesbranche, eerst zeven jaar bij KPMG Consulting en daarna twee jaar bij Andersson Elffers Felix. In 2003 maakte hij de overstap naar Slachtofferhulp Nederland, waar hij uiteindelijk uitgroeide tot algemeen directeur.
 
Jaap Smit - CNV
 
In een reactie op zijn benoeming laat Smit weten dat hij “verheugd is met de overstap” maar tegelijkertijd “met pijn in het hart” afscheid neemt bij Slachtofferhulp Nederland, waar hij bijna zeven jaar directeur was.
 
Kijkend naar zijn nieuwe uitdaging, dan is het volgens Smit een voordeel dat hij, net als zijn voorganger, van ‘buiten’ komt. “Ik heb met mijn werk als predikant en later als adviseur en bestuurder veel verschillende dingen gedaan. Omdat ik niet van binnenuit het CNV kom, kan ik met een heldere blik kijken naar wat er gebeurt”. Over zijn visie voor de vakbondcentrale wil Smit weinig kwijt, alhoewel hij nog wel tegenover ANP aangaf dat het CNV “nieuwe wegen moet vinden om oude en kostbare waarden te vertalen naar de vraagstukken van deze tijd”.