Jaap Smit Commissaris van de Koning Zuid-Holland

02 december 2013 Consultancy.nl

Jaap Smit, alumnus van adviesbureaus Andersson Elffers Felix en KPMG, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Dat heeft de ministerraad afgelopen vrijdag besloten. Smit is momenteel voorzitter van vakcentrale CNV.
 
De minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, moet de beoogd commissaris nog voordragen bij de Koning. Als alles volgens plan verloopt gaat Smit per 1 januari 2014 aan de slag als opvolger van Jan Franssen, die op zijn beurt lid wordt van de Raad van State.
 
Jaap Smit is sinds 2010 voorzitter van vakcentrale CNV. In zijn circa 3,5 jaar bij het CNV heeft hij een aantal moeilijke dossiers onder zijn hoede gehad, waaronder de herziening van het pensioenstelsel en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
 
Jaap Smit Commissaris van de Koning Zuid-Holland

Het vertrek van de topman komt niet als een echte verrassing voor zijn huidige werkgever. “Zijn eerste termijn als voorzitter zou lopen tot 1 juni 2014. Hij twijfelde al of hij door zou gaan, dus heel onverwacht komt dit niet” aldus de woordvoerster van de vakcentrale. De externe taken van Smit bij het CNV worden voorlopig overgenomen door vicevoorzitter Maurice Limmen.

Voor zijn periode bij het CNV werkte Smit zeven jaar voor Slachtofferhulp Nederland, in de laatste periode als algemeen directeur. Tussen 1994 en 2003 werkte Smit bijna 10 jaar in de adviesbranche, eerst zeven jaar bij KPMG Consulting en daarna twee jaar bij Andersson Elffers Felix. Daarvoor was hij werkzaam als geestelijk verzorger voor de Koninklijke Landmacht en predikant in enkele gemeenten.

Jaap Smit is geboren in Doornspijk, is getrouwd, heeft twee kinderen en beschikt over een MSc. in Theologie, behaald aan de Universiteit van Leiden.

Nieuws