Ex EquaTerra topman Mark Toon leidt KPMG Capital

03 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medio november kondigde KPMG aan dat het een fonds heeft gelanceerd gericht op investeringen in nieuwe technologieën, zoals Big Data and Analytics. Met deze stap zet KPMG voet op nieuw terrein en is het de eerste van de Big4 die de stap neemt om een investeringsfonds op te tuigen. Inmiddels zijn meer details over KPMG Capital naar buiten getreden - de belangrijkste updates op een rij.

KPMG Capital zal worden geleid door Mark Toon, voormalig topman van EquaTerra. Formeel gezien is KPMG Capital gevestigd in Londen, maar Toon zal leiding geven vanuit Houston in de Verenigde Staten. De keuze voor Houston als hoofdkwartier heeft met name te maken met de vestigingsplaats van Toon. Zijn roots liggen in Houston (in 2003 was Toon mede-oprichter van EquaTerra in Houston*) en volgens hem levert de stad die bekend staat voor het Lyndon B. Johnson Space Center van ruimte-vaartorganisatie NASA een competitief voordeel voor het fonds op.

“We zijn een van de grootste steden in de VS met meer dan 50 van de Fortune 1,000 bedrijven” aldus Toon tegenover The Houston Business Journal. “Houston heeft een levendige economie met veel technologie, en het ligt dichtbij andere steden met een opkomst van technologie-gebaseerde bedrijven zoals Austin en San Antonio”.

KPMG Capital

Wereldwijd virtueel team

Hoewel Toon in hetzelfde interview niet wilde aangeven hoeveel mensen er werken voor KPMG Capital, zei hij wel dat het team op dit moment is opgesplitst tussen Houston en Londen. Hij benadrukt echter dat het team virtueel is, en ontworpen om een wereldwijd bereik te hebben. “KPMG heeft ruim 3.000 data- en analytics professionals gevestigd overal ter wereld, we bezitten dus over een wereldwijde aanwezigheid”.

Toon verwacht dat de eerste investeringen tegen het einde van het jaar zullen worden aangekondigd. Het eerste fonds van KPMG Capital, door Forbes geschat op zo’n $100 miljoen, is ontworpen voor een duur van vijf jaar. “In de toekomst zou KPMG Capital ervoor kunnen kiezen om een nieuw fonds te vormen met een andere focus dan data analytics”, aldus Toon.

* EquaTerra werd in 2003 opgericht door Mark Toon, Mark Hodges en David Karabinos. Tussen 2003 en 2011 groeide de consultingorganisatie snel uit tot een van ’s werelds toonaangevende spelers op het gebied van sourcing en business process excellence. In februari 2011 werd EquaTerra ingelijfd door KPMG, zo’n 300 adviseurs wereldwijd maakten de overstap naar het Big 4 kantoor.