28% crisisheffing betaald door zakelijke branche

29 oktober 2013 Consultancy.nl

De crisisheffing over het jaar 2012 heeft de staatskas ruim €628 miljoen opgeleverd. Een analyse van de uitgebreide data van het CBS toont aan dat meer dan een kwart (28%) van het totale bedrag afkomstig is van zakelijke dienstverleners, waaronder adviesbureaus, advocatenkantoren, accountants-bureaus en ingenieursbureaus.

Werkgevers moesten dit jaar een eenmalige extra heffing van 16% betalen over vorig jaar uitgekeerde lonen boven de €150.000 (‘crisisheffing’). Ruim 44 duizend werknemers, werkzaam bij 13.500 werkgevers, kregen te maken met deze crisisheffing.

Crisisheffing betaald door zakelijke dienstverleners

Bedrijven in de ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ droegen €178 miljoen aan heffing af. De hoge afdracht van zakelijke dienstverleners is niet verassend te noemen – zo ligt het gemiddelde loon van Directors en Partners in de adviesbranche in veel gevallen boven de grens van anderhalf ton. Recente jaarverslagen van Deloitte, EY en PwC tonen bijvoorbeeld aan dat partners bij de Big 4 kantoren tussen de €400.000 a €550.000 hebben verdiend. Bedrijven in de financiële sector betaalden zo’n €125 miljoen aan crisisheffing. Samen waren deze twee bedrijfstakken goed voor bijna de helft van de opbrengsten.

Afgelopen maanden is er met name door voetbalclubs veel kritiek geuit op de crisisheffing. Ondanks protest van werkgeversorganisaties is de maatregel eerder deze maand in het begrotingsakkoord met een jaar verlengd. Ook in 2013 moeten werkgevers een extra belasting betalen voor werknemers die meer dan €150 duizend aan loon uit tegenwoordige dienstbetrekking hebben ontvangen.

Nieuws

Meer nieuws over