Bureaus ontwikkelen e-learning ouderenmishandeling

10 augustus 2013 Consultancy.nl

Opleidingsbureaus The Competence Group en Zorg voor Kennis hebben in opdracht van 5 zorginstellingen de e-learning ‘Aanpak Ouderenmishandeling’ ontwikkeld.

Ouderenmishandeling wordt (helaas) een steeds groter probleem in de maatschappij. Vorig jaar ontving de Steunpunten Huiselijk Geweld 1.027 meldingen van ouderenmishandeling, een stijging van 3% ten opzichte van 2011 (994). De helft van de meldingen bij de steunpunten zijn afkomstig van zorgverleners (50%) werkzaam bij het ouderenwerk, welzijnswerk, politie of een zorginstelling.

Training

Om het probleem beter aan te pakken binnen de zorgsector hebben vijf zorginstellingen* eerder dit jaar besloten om de kennis van hun medewerkers op het gebied van ‘ouderenmishandeling’ te verbeteren. Twee opleidingsbureaus gespecialiseerd in de zorgbranche – The Competence Group en Zorg voor Kennis – werden ingehuurd om een training te ontwikkelen. De keuze viel op een e-learning, met name als gevolg van de hogere efficiency ten opzichte van klassikale trainingsvormen.

E-learning ouderenmishandeling

Doelgroep van de e-learning zijn zorgverleners, waaronder medewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. “Met de digitale training over ouderenmishandeling kan het kennisniveau van grote, brede groepen zorgverleners snel en eenvoudig worden vergroot” zegt Toon Rijken, directeur van TCG.

Rijken geeft verder aan dat de training is geaccrediteerd door beroepsverenigingen (bijv. V&VN) en dat het aansluit bij de voorschriften van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Richtlijn Aanpak Ouderenmishandeling.

* Zorg Leren-leden Coloriet, Elisabeth Breda, SVRZ, Zorgcentra Meerlanden en Zorggroep Meander.

Nieuws

Meer nieuws over