Innopay: Mobiel betalen neemt vlucht buiten Westen
Mobile payments, oftewel mobiel betalen, is zeer populair in opkomende en minder ontwikkelde landen. In landen als China en India voert meer dan 60% van de bevolking betalingen uit met hun mobiel. Westerse landen lopen hierin fors achter. Dit blijkt uit marktanalyse van de wereldwijde mobiele betalingsmarkt van adviesbureau Innopay.
In China en India heeft meer dan 60% van de consumenten in de afgelopen maanden hun mobiele telefoon gebruikt om een betaling te doen. Ter vergelijking, in de VS is dit percentage 30% en in Duitsland zo’n 21%. In Nederland, wordt geschat dat ‘maar’ 10% van de consumenten gebruik maken van mobiel betalen.
Innopay geeft een aantal redenen voor de hogere adoptie van mobiel betalen in minder ontwikkelde delen van de wereld. Belangrijkste reden is de rol die mobiel betalen speelt in financiële dienstverlening. In die markten, kunnen banken hun klanten slecht bereiken, door de hoge kosten om bijvoorbeeld een kantoor op te zetten in de landelijke gebieden en het lage besteedbare inkomen van huishoudens. Bovendien, is de breedbrand penetratie laag in deze landen, aangezien een grote groep consumenten niet in staat is om PC’s en laptops te kopen.
Om deze uitdagingen te omzeilen zijn banken partnerships aangegaan met lokale telecomaanbieders om in bankdiensten te voorzien, zoals overboek-diensten en in-store betalingen, met behulp van mobiele telefoons. Bijvoorbeeld, in Kenia maakt maar liefst 23% van de bevolking gebruik van het lokale mobile payment systeem (M-PESA), wat goed is voor een ongelooflijke 11% van het BBP.
In Westerse landen daarentegen betekent de hoge volwassenheid van financiële dienstverlening dat consumenten niet de noodzaak inzien om mobiel te betalen. Overal is het mogelijk om met plastic te betalen, thuis heeft iedereen internet bankieren en op de smartphone kan iedereen zijn bankzaken inzien en beheren.
Marktstructuur
Volgens Shikko Nijland, partner bij Innopay, is er nog een belangrijke redden waarom de adoptie van mobiele betalingen in ontwikkelde landen wordt vertraagd: de gecompliceerde marktstructuur. “De belangrijkste stakeholders in het process – zoals telecomoperators, banken en financiële instellingen – hebben te maken met tegenstrijdige belangen, met name als het om commerciële beslissingen gaat” zegt de adviseur.
Zie voor meer informatie het Innopay-rapport ‘Mobile Payments 2013’.