SGBO: Meer bijstandsgerechtigden voor gemeenten
Gemeenten hebben steeds meer moeite om mensen die zich in de ‘Wet Werk en Bijstand’ (WWB) bevinden aan het werk te krijgen. Afgelopen jaar steeg het aantal bijstandsgerechtigden in kleine gemeenten met 2,2%, in grote gemeenten was dit zelfs 2,9%. Dit blijkt een de ‘Benchmark WWB Jaarrapport 2012’ van onderzoeksbureau SGBO (onderdeel van BMC) in samenwerking met Stimulansz.
De omvang van het uitkeringsbestand is in twee jaar tijd (eind 2010 – eind 2012) met 4,1% is gestegen. De grootste groei vond plaats begin 2011, in de kwartalen daarna kende het aantal WWB-gerechtigden een cyclische ontwikkeling.
De toename in het aantal bijstandsgerechtigden heeft te maken met twee factoren: de instroom en de uitstroom. Als gevolg van de economische malaise worden gemeenten geconfronteerd met een hogere instroom, met name door de oplopende doorstroom vanuit de WW-uitkeringen. De vooruitzichten voor 2013 zijn evenmin rooskleurig. Zo meldde het CBS eerder dit jaar dat de toename van bijstandsgerechtigden in het eerste kwartaal van 2013 bijna net zo groot was als de toename in geheel 2012. Aan de andere kant van de poort is de uitstroom van professionals naar werk al twee jaar op rij afgenomen. Was de uitstroom in 2013 nog 13,1%, inmiddels is deze gedaald naar 8,1%.
WWB bestand per gemeente
SGBO en Stimulansz constateren dat er aanzienlijke verschillen zijn in de resultaten tussen gemeenten. In 2012 kenden de grote gemeenten de grootste groei, gemiddeld 2,9%. Kleine gemeenten hadden te maken met een groei van 2,2% - een forste verbetering ten opzichte van twee jaar geleden, toen ze een toename van maar liefst 12% voor de kiezen kregen. Middelgrote gemeenten presteerden het beste met een stijging van ‘maar’ 1,2% in het aantal WWB-gerechtigden.