Ook PwC onder vuur in VS voor rol in witwaszaak

24 september 2013 Consultancy.nl

De staat New York is een groot onderzoek gestart naar de rol van PwC in een vermeende witwaszaak. Volgens de financiële toezichthouder, heeft het adviesbureau niet op een onafhankelijke manier gewerkt in de zaak die het onderzocht voor de wettelijke autoriteiten. Het nieuws heeft opnieuw, na 2 soortgelijke zaken in de afgelopen maanden, geleid tot felle kritiek richting de grote accounting- en adviesorganisaties.
 
Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ
New York onderzoekt PwC’s review van buitenlandse transacties uitgevoerd door Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ van 2002 en 2007. In die periode voltooide de bank duizenden transacties naar landen die geconfronteerd werden met sancties van de V.S., waaronder Iran, Soedan en Burma. In juni ging de Japanse bank akkoord met een schikking van $250 miljoen voor het doorvoeren van zulke transacties. Volgens ingewijden zou het om 20,000 transacties gaan ter waarde van 100 miljard.
 
PwC-Bank of Tokyo
 
Inmiddels gelooft New York dat het adviesbureau dat werd ingehuurd om deze zaak te onderzoeken, PwC, ofwel slecht werk heeft geleverd bij het evalueren van de grootte van het schandaal, ofwel de cijfers bewust heeft gemanipuleerd. Volgens een ingewijde, die anoniem wilde blijven, bezweken de partners van de Big 4 organisatie onder de hoge druk van de bank en onttrokken zij zich van hun verantwoordelijkheden richting de toezichthouders.
 
De zaak tegen PwC is de tweede grote witwaszaak binnen enkele maanden. Vorige maand stond Promontory, een Amerikaanse consulting firma gespecialiseerd in de financial services industrie, onder hoge druk voor zijn dubieuze rol in het beoordelen van de schaal van de Standard Chartered Bank’s witwaszaak. Promontory stelde vast dat de Britse Bank illegaal zo’n $14 miljoen had doorgesluisd naar Iran. Dit bedrag viel echter veel lager uit dan het bedrag dat door de New Yorkse financiële toezichthouder werd aangegeven. Zij beschuldigde de bank namelijk van het doorvoeren van illegale transacties ter waarde van $250 miljoen.
 
PwC - Promontory

Onafhankelijkheid van consultants

De kritiek volgt na een enorme boete die branchegenoot Deloitte kreeg een tijdje terug. De staat New York beboette het Big 4 kantoor toen voor $10 miljoen en verbood Deloitte’s financiële adviestak (Deloitte Financial Advisory) te werken voor banken binnen de staat New York voor een periode van 1 jaar. De schorsing was een gevolg van Deloitte’s rol bij het Standard Chartered schandaal. Deloitte zou cruciale informatie weg hebben gelaten uit een rapport aan toezichthouders en zou tevens de bank inzage in vertrouwelijke rapporten hebben gegeven.

Kritiek

Met deze twee nieuwe zaken, volgt wederom een golf van kritiek, vanuit de politiek en de media, op de zakelijke dienstverleningsindustrie in de V.S. Belangrijkste kritiek is de betwistbare onafhankelijkheid die adviseurs hebben binnen de financial services industrie – tussen toezichthouders en de bedrijven waarvoor zij significante werkzaamheden verrichten. “Vaak zijn de resultaten van het werk dat consultants doen niet tevredenstellend, en in veel gevallen komt dit doordat de financiële prikkels onvoldoende in lijn liggen met de doelstellingen” zegt Benjamin Lawsky, werkzaam voor de Amerikaanse overheid. “Toezichthouders moeten actiever worden in het managen van consultants en ervoor zorgen dat ze weten dat de consultant voor de toezichthouder werkt”.

Nieuws

Meer nieuws over