Deloitte mag jaar beperkt adviseren in New York

21 juni 2013 Consultancy.nl

De Amerikaanse financiële toezichthouder heeft advieskantoor Deloitte voor een jaar geschorst, waardoor het bedrijf geen diensten mag leveren aan financiële ondernemingen die onder toezicht staan van de staat New York. Deloitte is tevens met $10 miljoen beboet door de toezichthouders.
 
De schorsing van het accountants- en adviesorganisatiekantoor is een gevolg van haar rol bij het schandaal rondom de Britse bank Standard Chartered. Die bank zou onder meer illegale financiële transacties hebben uitgevoerd met Iran en $250 miljard hebben witgewassen. Vanaf 2004 verleende het Big 4 kantoor verschillende adviesdiensten aan Standard Chartered. Volgens de toezichthouder liet Deloitte cruciale informatie weg uit een rapport aan toezichthouders. Ook gaf Deloitte de bank inzage in vertrouwelijke rapporten.

Deloitte - New York

Wangedrag
Bij het onderzoek naar de rol van Deloitte bij de witwaspraktijken constateerden de toezichthouder "wangedrag, wetsovertredingen en gebrek aan autonomie" bij het adviesbureau. Of Deloitte moedwillig deel zou hebben uitgemaakt van hulp bij witwas praktijken kan niet bewezen worden. Opmerkelijk is dat Deloitte recentelijk werd ingehuurd om een grote witwaszaak bij 3 private banks te onderzoeken.

Onafhankelijk
In een persbericht laat de toezichthouder weten dat de maatregelen die nu zijn genomen "een belangrijke stap zijn om te bereiken dat consultancybureaus een onafhankelijke stem krijgen, en niet schatplichtig zijn aan de instellingen die ze inhuren".

Nieuws