Innopay: Cypruscrisis stuwt waarde van Bitcoins

01 april 2013 Consultancy.nl

De virtuele internetmunt Bitcoin wordt steeds populairder. Ook wordt de digitale munteenheid steeds waardevoller. In de afgelopen 4 maanden is de waarde van Bitcoins gestegen van €10 naar bijna €80. Volgens Bitcoin expert Jacob Boersma van Innopay is er een verband tussen de wankelende banken op Cyprus en de groei van Bitcoin.
 
In 2009 werden Bitcoins uitgevonden door een anonieme internetter, die een manier bedacht waarop mensen elkaar kunnen betalen, zonder dat banken erbij betrokken zijn die transactiekosten berekenen. Echt geld wordt gedrukt of geslagen, bij de Bitcoin is er een heel ander proces. De virtuele munteenheid wordt door een complexe cryptografische wiskundige formule berekend. Hiervoor is software beschikbaar waar iedereen toegang tot heeft. Door dit proces zijn kopieën van de Bitcoin niet mogelijk en blijft het aantal Bitcoins in omloop beperkt. Inmiddels is er voor meer dan €836 miljoen aan Bitcoins in omloop.

Innopay - Bitcoins
 
"Virtuele munteenheden bestaan eigenlijk al heel erg lang. Heel vaak worden die gebruikt door bijvoorbeeld winkelketens of op de kermis. Dat is niet zo heel bijzonder. Wat aan Bitcoin bijzonder is, is dat er geen centrale plek is waar de uitgifte van die munten gebeurt", zegt Jacob Boersma, Consultant bij adviesbureau Innopay.
 
De digitale munteenheid wordt steeds vaker gezien als een legitiem betalingsmiddel. In Amerika kan je al diverse producten betalen, zoals bijvoorbeeld fast food. Zelfs op de woningmarkt kun je al met Bitcoins betalen. Er staat een huis in Capelle aan de Ijssel te koop voor een waarde van 6000 bitcoins (omgerekend circa €450.000)

Cyprus crisis stuwt Bitcoin waarde

Door de crisis in Cyprus is de waarde van Bitcoins in de afgelopen week fors toegenomen. Nadat onlangs bekend was geworden dat bankspaarders op Cyprus moeten meebetalen aan het redden van hun banken, verdubbelde de koers. “Je ziet nu dat het vertrouwen in de euro in een aantal landen flink is afgenomen, en je ziet dat de waarde van de Bitcoin flink toeneemt. Ik denk dat er zeker een verband tussen is, maar hoe het precies zit is moeilijk te zeggen. Je kan in de economie geen wetmatigheid laten gelden" aldus Boersma.

Nieuws

Meer nieuws over