Dominique Strauss Kahn economisch adviseur Servie

20 september 2013 Consultancy.nl

Het gerucht hing al een tijdje in de licht, nu is het officieel. Dominique Strauss-Kahn (DSK), voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is door de Servische regering aangesteld als economisch adviseur. Belangrijkste taak van de Fransman: samen met de premier (Ivica Dacic), de vicepremier (Aleksandar Vucic) en de minister van financiën (Lazar Krstic*) de torenhoge Servische staatsschuld terugdringen.

Staatsschuld
Servië kampt met een hoge staatsschuld als gevolg van de crisis in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van het land. Afgelopen jaar is de economie met 1,7% gekrompen en de schuld verder opgelopen tot ver boven de EU-richtlijn. De Servische regering heeft, met het oog op de mogelijke toetreding tot de EU, beloofd het begrotingstekort fors terug te dringen.

“We hebben elkaar al gesproken. Hij was niet blij toen hij zag waar hij mee geconfronteerd wordt, maar hij heeft ook al verschillende oplossingen voorgesteld” aldus vicepremier Aleksandar Vucic.

Dominique-Straus-Kahn-Servie-6454

Imago van DSK
Na twee grote recente seksschandalen wordt de Fransman gevolgd door een twijfelachtige reputatie en imago. In 2010 werd Strauss-Kahn aangeklaagd voor de verkrachting van een kamermeisje in New York. Er volgde uiteindelijk een schikking, maar DSK gaf toe dat de relatie met het kamermeisje ‘ongepast’ zou zijn geweest. Nog altijd wordt Strauss-Kahn in verband gebracht met diverse seksschandalen. Hij zou in het verleden seksfeesten bezocht hebben in de Noord-Franse stad Lille, waar minderjarige prostituees aanwezig zouden zijn. En vorige maand nog werd Strauss-Kahn ervan beschuldigd op deze seksfeestjes als pooier te hebben gefungeerd. Naar verwachting begint het proces van deze recente aanklacht begin 2014 in zijn thuisland.

Vucic zegt zich geen zorgen te maken over het publieke imago van Strauss-Kahn. Hij benadrukte dat het privéleven van de man niets zegt over zijn expertise. “De grote schilder Picasso behandelde vrouwen en kinderen slecht, andere mensen zoals Hitler hielden van vrouwen. Als je Strauss-Kahn daarop beoordeeld, dan kun je een verkeerde inschatting maken” aldus Vucic.

* Lazar Krstic is onlangs aangesteld als minister van financiën. Hij was afkomstig van adviesbureau McKinsey & Company, waar hij werkzaam was als Associate Principal in de VS. Zie het artikel ‘McKinsey hoogvlieger Servische Minister van Financien’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over