McKinsey hoogvlieger Servische Minister van Financien

20 augustus 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Servische overheid heeft Lazar Krstic, een Associate Principal bij McKinsey & Company, benoemd tot de nieuwe Minister van Financiën van het land. Krstic accepteerde de functie afgelopen vrijdag en zal na het zomerreces starten met de loodzware taak om de financiën van Servië aan de toetredingseisen van de Europese Unie te laten voldoen.

Economische crisis

Servië ondergaat momenteel een economische crisis. Het voormalige Joegoslavische land kampt met oplopende schulden, stijgende werkloosheid en bedrijven die over de kop gaan. In een recente persconferentie erkende premier Ivica Dacic dat de economie en de financiën met afstand de grootste problemen vormen in Servië. Mladen Dinkic, de minister van financiën en economische zaken en voormalig topman van de nationale bank, werd grotendeels verantwoordelijk gesteld voor de economische ellende. In juli was Dacic het beu en stuurde Dinkic de laan uit met drie andere ministers.
 
Lazar Krstic
 
Vorige week maandag had Lazar Krstic een ontmoeting in Belgrado met plaatsvervangend premier Aleksandar Vucic om zijn nieuwe rol te bespreken. Na een aantal dagen van onderhandelingen bevestigde Krstic afgelopen vrijdag dat hij de belangrijke publieke post aanneemt.

Over Lazar Krstic

Lazar Krstic heeft zijn diploma behaald aan de Yale University, een van de meest prestigieuze onderwijsinstellingen in de Verenigde Staten. Hij begon zijn loopbaan bij McKinsey & Company in 2007 als een ‘Summer Business Analyst’ en maakte razendsnel carrière – in zijn laatste functie was hij Associate Principal.
 
* Servië vroeg in december 2009 het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie aan. Sinds 1 maart 2012 heeft het formeel de status van ‘kandidaat-lidstaat’ en kan het toewerken naar toetreding.