Capgemini ontwikkelt IT voor 11 mln slimme gasmeters

09 september 2013 Consultancy.nl

Capgemini gaat in opdracht van de Franse netbeheerder GrDF een informatiesysteem voor slimme gasmeters ontwikkelen. Ook zal het adviesbureau de implementatie van het nieuwe systeem begeleiden. Het contract heeft een geschatte waarde van €23 miljoen.

GrDF, een dochtermaatschappij van GDF SUEZ, heeft onlangs aangekondigd dat het zijn klanten in Frankrijk wil voorzien van slimme gasmeters. De uitrol van de innovatieve gasmeters start in 2015 en zal naar verwachting in 2022 worden afgerond. Wanneer de uitrol volgens planning verloopt, dan zullen er in 2022 zo’n 11 miljoen Franse huishoudens gebruik maken van de nieuwe gasmeters.

Met de slimme gasmeters kan GrDF zijn klanten continu voorzien van actuele en precieze gegevens over hun energiegebruik, wat hen in staat stelt om de eigen energierekening effectiever te monitoren en controleren. Ook kunnen onderhoudswerkzaamheden en controles efficiënter worden uitgevoerd, bijvoorbeeld doordat fysieke aanwezigheid van een klant niet langer noodzakelijk is.

Capgemini - Slimme Meters

Capgemini is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het informatiesysteem voor de nieuwe gasmeters, specifiek voor het Meter Data Collection and Monitoring System dat het netwerk controleert en zorgt voor continuïteit bij de gegevensverzameling. Het ICT adviesbureau gaat ook het Meter Data Management System beheren waarmee het verbruik wordt berekend, het aflezen van de gasmeterstanden wordt gecontroleerd en de metingen worden doorgestuurd naar het factureringsysteem.

“Vanuit onze serviceline ‘Smart Energy Services’ zijn wij in staat een compleet aanbod van slimme oplossingen te bieden, speciaal ontwikkeld voor meters” zegt Hervé Griffon, Associate Director van Capgemini Frankrijk. Patrick Dardoise, Programmadirecteur van het Gas Smart Meter Program bij GrDF, voegt toe: “Dit programma is de uitkomst van ons langlopende partnership met Capgemini. Het stelt ons in staat om optimaal voordeel te halen uit de kennis die Capgemini in onze sector heeft opgebouwd, naast hun expertise op het gebied van smart metering systemen”.

Nieuws

Meer nieuws over