Hogere omzet voor Deloitte Nederland dankzij consultancytak

31 december 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft in het afgelopen boekjaar (2011/2012) de omzet stabiel weten te houden. De omzet kwam uit op €638 miljoen, €6 miljoen meer dan vorig jaar (+1%). Het Big 4 kantoor heeft de omzetgroei volledig te danken aan de adviestak, en dan met name de management consultancytak.
 
De omzet van Audit, de grootste business unit, daalde met 7%, van €312 naar €289 miljoen. “Audit heeft te maken met een negatieve markttendens, met name in de publieke sector” aldus Deloitte in een persbericht. Tax liet een omzetdaling zien van 3,9% naar €175 miljoen, met name te wijten aan minder opdrachten. Deloitte Consulting en Financial Advisory Services (FAS) presteerden daarentegen beter dan vorig boekjaar. Zo zag FAS de omzet stijgen met een 3% en boekte Deloitte Consulting een omzetstijging van maar liefst 16,5%.
 
Een overzicht van de omzetontwikkeling van Deloitte Nederland (2005/2006 – 2011/2012):
 
Omzetontwikkeling Deloitte Nederland

Advies maakt comeback

De omzetontwikkeling geeft het veranderende marktlandschap voor grote accountants- en adviesbureaus zoals Deloitte goed weer. Ten opzichte van het piek jaar (2007/2008), is de omzet van Tax met 13% gedaald en die van Audit met maar liefst 27% gekelderd. Ook de opbrengsten van FAS zijn gedaald, alhoewel dit het met name het gevolg was van de economische crisis – zo is de omzet de afgelopen drie jaar relatief stabiel gebleven. De consultants lijken de gouden tijden te herleven – de consulting praktijk realiseerde de afgelopen twee jaar double digit groei, 17% en 16.5% respectievelijk. Deloitte onderscheidt zich hierin van de overige Big 4 doordat de groei volledig organisch is gerealiseerd. Zie het artikel ‘De sterke comeback van Deloittes adviestak Consulting’ voor meer informatie.

Resultaat

Ook het resultaat bleef, ondanks de lastige markt, relatief stabiel: €99.3 miljoen ten opzichte van €98.8 miljoen vorig jaar. “Door ons beleid om op continue basis te werken aan efficiëntere processen en het beheersbaar houden van de kosten, en daarnaast het blijven investeren in de toekomst heeft Deloitte een stabiele omzet en resultaat weten te realiseren" aldus Peter Bommel, bestuursvoorzitter van het adviesbureau.

Focusgebieden

Voor de komende jaren voorziet Deloitte groeikansen in met name de gebieden consultancy, innovatie, data-analytics en cybersecurity. Ook is het adviesconcern in een vergevorderd stadium met het opzetten van de ‘Deloitte University’, een state-of-the-art Europees opleidingscentrum voor eigen personeel en opdrachtgevers.