PwC: Video on demand markt groeit explosief

09 augustus 2013 Consultancy.nl

De video on demand markt in Nederland groeit de komende jaren explosief. Volgens cijfers van PwC groeit de markt van €97 miljoen heden tot €206 miljoen in 2017, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse stijging van bijna 22%. Dat blijkt uit het rapport ‘Entertainment & Media Outlook Nederland’ van het accountants- en adviesbureau.
 
De toenemende vraag voor betaalde films, series en sport is volgens PwC geen verassing te noemen. In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, groeit video on demand al jaren sterk. “In Nederland beginnen we dit fenomeen nu ook te omarmen” zegt Sander Kranenburg, partner bij het adviesbureau. De toename in vraag heeft met diverse factoren te maken. Zo zijn consumenten steeds meer bereid om te betalen voor TV kijken op momenten dat het hen uitkomt. Ook wordt video on demand steeds toegankelijker en hebben leveranciers flinke stappen gezet in hun faciliteiten. Tot slot speelt de hoge breedband marktpenetratie binnen Nederland een versnellende rol.
 
Traditionele en moderne TV bedrijven spelen in op de groeiende markt. Zo kondigde streamingdienst Netflix eerder dit jaar dat het in Q3 de Nederlandse markt gaat betreden. En begin deze week nam RTL de digitale tak van Videoland over.
 
PwC - Video on demand

Traditionele business modellen onder druk

Kranenburg verwacht dat de stijgende populariteit van video on demand druk zal leggen op de bestaande business modellen binnen de markt. “Het speelveld bestaat uit producenten van tablets, smart-tv’s en smartphones en de eigenaren van tv- en filmrechten. Daartussen zitten de televisiezenders, kabelaars en telecombedrijven, die de verbinding vormen naar de consument. Zij zullen hun toegevoegde waarde moeten laten zien aan de consument”. Kwaliteit zal uiteindelijk de doorslag geven: “De verdeling van de koek wordt straks bepaald door de kwaliteit van het aanbod en de time to market van nieuwe titels” aldus de PwC adviseur.

Nieuws

Meer nieuws over