Cordaid, Conclusion en Enviu bestrijden armoede in NL

26 juli 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cordaid*, een katholieke ontwikkelingsorganisatie uit Den Haag, gaat armoede in Nederland bestrijden. De komende maanden gaat Cordaid in drie steden (Den Haag, Breda en Arnhem/Nijmegen) ‘sociale innovaties’ inzetten om armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan. Het concept voor deze projecten is ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Conclusion en Enviu.

Armoede in eigen achtertuin

Steeds meer mensen in Nederland worden gedwongen om in armoede te leven. In de afgelopen 20 jaar is deze groep mensen schrikbarend gestegen, van 4% van de bevolking naar 10% heden. Volgens Kristel Ashra, van Cordaid kan de internationale ontwikkelingsorganisatie haar ogen niet langer sluiten voor wat er in de eigen achtertuin gebeurt. “In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven”.
 
Cordaid Conclusion en Enviu bestrijden armoede in Nederland

Ondernemerschap

Doelstelling van de armoedebestrijding is om mensen te helpen weer actief deel te gaan uitmaken van hun wijk, in hun eigen bestaan te kunnen voorzien en toegang te krijgen tot diensten en producten waarmee ze hun kosten kunnen verlagen. De aanpak richt zich met name op het stimuleren van ondernemerschap. “Onze projecten combineren sociale impact met slim ondernemerschap dat economisch rendeert voor de wijkbewoners” aldus Ashra.
 
Zo zal Cordaid bijvoorbeeld in Breda ‘scharrelondernemers’ steunen, mensen die een klein bedrijf kunnen opzetten met behoud van uitkering. In Arnhem-Nijmegen wordt samen met een boeren-coöperatie een versmarkt opgezet, waarmee gezond voedsel direct van de boer ook voor lagere inkomensgroepen beschikbaar wordt. De initiatieven voor Den Haag worden later dit jaar samen met lokale stakeholders ontwikkeld.
 
Naast het opzetten van de initiatieven helpt Cordaid de projecten ook met een pakket aan diensten.
 
* Catholic Organisation for Relief and Development Aid (Cordaid) initieert en ondersteunt in de armste regio's van de wereld initiatieven die economische activiteit stimuleren en zo inkomsten en perspectief bieden voor armen.