McKinsey begeleidt privatisering van Turkish Airlines

19 juli 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije, Turkish Airlines, heeft McKinsey & Company ingehuurd om te ondersteunen bij een 2e ronde van privatisering. Dat heeft de Turkse overheid bekendgemaakt in een persbericht. De staat is van plan om tot 49.12% van haar belang in Europa’s op drie na grootste luchtvaartmaatschappij te verkopen.  
 
Turkish Airlines werd opgericht in 1933 als ‘State Airlines Administration’ en werd hernoemd naar de huidige naam in 1956. De luchtvaartmaatschappij heeft een vloot van meer dan 200 vliegtuigen en is lid van het wereldwijde Star Alliance netwerk.
 
In 2005 bracht de overhead Turkish Airlines door een eerste privatiseringsronde, toen 25% van de aandelen verkocht werd. De staat zal in de nabije toekomst een 2e privatiseringsronde doorvoeren, met het doel om inkomsten te realiseren door een groot gedeelte van het resterende bezit te verkopen (naar verluidt tot 49.12%).
 
McKinsey & Company - Turkish Airlines
 
McKinsey & Company is aangesteld om de grootschalige operatie te begeleiden. Volgens het persbericht van de Turkse regering zal het strategie adviesbureau een privatiseringsstrategie ontwikkelen en de diverse scenario’s doorlopen. Om de strategische aanbevelingen te onderbouwen zullen de consultants onder andere de financiële- en operationele resultaten analyseren, de markt evalueren en de haalbaarheid van de strategische opties onderzoeken.