E&Y en Mazars: Veel weerstand tegen crisisheffing

26 juni 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Bedrijven en semi-publieke instellingen hebben veel weerstand tegen de crisisheffing 2012. Tot dusver heeft de Belastingdienst ongeveer 10.000 bezwaarschriften ontvangen tegen de crisisheffing, waaronder van ANWB, Daf Trucks, PostNL, AkzoNobel en Heineken. Dit heeft Ton Tuinier, adviseur bij accountants- en adviesorganisatie Mazars, maandagavond bekendgemaakt in Nieuwsuur. Volgens het TV-programma op Nederland 2 zijn de cijfers ook bevestigd door het ministerie van Financiën.

Crisisheffing

Als gevolg van het begrotingstekort besloot de politiek in april 2012, als onderdeel van het Vijfpartijenakkoord, een eenmalige crisisheffing op te leggen. Werkgevers moeten dit jaar voor elke werknemer die over 2012 meer dan €150.000 verdiende (inclusief bonus) een extra heffing van 16% over het loon betalen. Volgens Mazars worden circa 18.000 bedrijven en organisaties geraakt door de heffing. De crisisbelasting levert de schatkist naar verwachting zo’n €500 miljoen op.
Belastingdienst - Crisisheffing

Weerstand

In de uitzending zegt Tuinier dat getroffen organisaties het niet eens zijn met het feit dat eenmanszaken worden vrijgesteld van de crisisheffing. Volgens de bedrijven blijven op deze manier eenmanszaken met een miljoenenomzet buiten schot, terwijl er diverse voorbeelden zijn van getroffen bedrijven die kampen met financiële problemen. Arjo van Eijsden van accountants- en advieskantoor Ernst & Young voegt toe dat bedrijven ook ageren tegen de terugwerkende kracht van de maatregel tot 1 januari 2012. Werkgevers zouden zich zo niet hebben kunnen voorbereiden op de extra heffing.