KPMG partner Wouter Bos bestuursvoorzitter VUmc

24 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Wouter Bos (1963) gaat accountants- en adviesbureau KPMG verlaten. De oud-minister van Financiën wordt per 19 augustus 2013 bestuursvoorzitter van het VUmc. Bos volgt Fred Plukker op, die sinds eind augustus 2012 de functie ad interim vervulde.
 
Bestuur VUmc
Het bestuur van het VUmc heeft een roerige tijd achter de rug. Vorig jaar augustus viel het bestuur uiteen toen twee leden naar aanleiding van diverse wanpraktijken bij het ziekenhuis opstapten. Het nieuwe bestuur van het VUmc is door de benoeming van Bos compleet en bestaat naast hem ook uit Chris Polman (per 1 juli 2013) en Wim Stalman (sinds 2007 bestuurslid).
 
KPMG: ideale opmaat
Na een lange carrière bij Shell werd Wouter Bos in 2000 staatssecretaris van Financiën. Vervolgens werd hij fractievoorzitter, minister van Financiën en tevens vicepremier. In 2010 verliet hij de politiek en werd hij benoemd tot partner bij KPMG. De afgelopen drie jaar was hij verantwoordelijk voor de gezondheidszorggroep van het Big 4 kantoor.
 
Wouter Bos - VUmc
 
Volgens Bos fungeerde zijn periode bij het adviesbureau als de ideale opmaat voor zijn nieuwe rol. “Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. Ik heb ook veel geleerd van de bevlogen en getalenteerde mensen in mijn team. KPMG is daarmee een ideale opmaat geweest voor deze nieuwe stap” aldus Bos. Ook kijkt hij uit naar het dragen van meer verantwoordelijkheid: “Als bestuursvoorzitter van VUmc krijg ik de kans om het veld in te gaan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit”.
 
Salaris
Toen Bos in dienst trad bij KPMG ontstond er veel ophef over zijn salaris nadat bekend werd dat hij jaarlijks rond de €400.000 zou gaan verdienen. De voormalig vicepremier had tijdens zijn jarenlange politieke carrière juist veel kritiek op de torenhoge vergoedingen van topmanagers. Het salaris dat Bos gaat verdienen bij het VUmc zal aanzienlijk lager liggen dan bij zijn vorige werkgever - voor zijn nieuwe functie geldt een maximum salaris van €188.000.
 
Jan Peter Balkenende
Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende, nog zo’n bekend voorbeeld van een oud-politicus die de stap naar de adviesbranche maakte, is nog steeds werkzaam bij Ernst & Young. Hij volgde begin 2011 het voorbeeld van Wouter Bos op en trad in dienst als partner bij Ernst & Young Nederland.