The Hackett Group: Reshoring bereikt tipping point

12 juni 2013 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het afgelopen decennium heeft outsourcing zich ontwikkeld tot een van de populairste manieren voor bedrijven om kostenvoordelen te behalen. Met name in back-office functies zoals HR, IT en Finance, hebben organisaties massaal activiteiten uitbesteed aan lageloon landen zoals India en China. De omvang van deze exodus aan banen binnen de Westerse wereld was massaal – uit een studie van The Hackett Group blijkt dat tussen 2000 en 2010 bijna de helft van alle back-office banen zijn verdwenen door offshore outsourcing. Deze trend lijkt nu geleidelijk om te keren, bedrijven kiezen steeds vaker voor reshoring. In de VS heeft reshoring zelfs het langverwachte 'tipping point' bereikt.
 
Reshoring
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de outsourcing trend ongedaan te maken. ‘Reshoring’, het terughalen van activiteiten die eerder naar het buitenland zijn verplaatst, neemt in Westerse landen een vlucht. De reshoring trend was als eerste zichtbaar binnen productieactiviteiten, gevoed door stijgende loon- en transportkosten, en een zelfde beweging lijkt zich nu ook binnen service-activiteiten voor te doen.
 
Volgens Michael Heilala van Accenture zijn er een aantal hoofdredenen waardoor reshoring belangrijker is geworden voor bedrijven. De stijgende lonen in lageloon landen maken het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om te kijken naar hun eigen binnenlandse arbeidsmarkt. In sommige gevallen zijn de loonverschillen met arbeiders op de binnenlandse arbeidsmarkt verdwenen en is het zelfs voordeliger om de productie dichterbij te halen. Ook kampen opkomende markten met steeds meer productieproblemen, als gevolg van de groeiende consumentengroep in ontwikkelingslanden.
 
The Hackett Group - Reshoring
 
Duurzaamheid en imago
Ook zachtere factoren, die niet minder belangrijk zijn, kunnen een goede reden zijn om de productie van goederen of dienstverlening terug te halen naar het eigen land. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld aspecten als duurzaamheid en imago. Bedrijven die producten in lageloon landen laten produceren en deze transporteren veroorzaken in verhouding veel CO2 uitstoot. Een bedrijf dat claimt duurzaam te ondernemen kan daarom - juist voor zijn geloofwaardigheid - baat hebben bij reshoring. Klanten rekenen bedrijven namelijk steeds vaker af op in hun ogen niet-duurzame of zelfs onethische praktijken met name via social media platformen. Voorbeelden uit het verleden van dergelijk onethisch gedrag zijn Nike, die ooit schoenen in lageloon landen liet produceren door kinderen en Apple die ooit toegaf dat Chinese werknemers in zeer slechte arbeidsomstandigheden werkten in de fabriek. Dat was echter in de tijd voordat social media een vlucht nam. Als dit soort negatief nieuws vandaag de dag naar buitenkomt dan lopen bedrijven de kans enorme imagoschade op te lopen.
 
Voorbeelden van reshoring
Diverse grote, met name Americaanse bedrijven, hebben de afgelopen maanden reshoring initiatieven aangekondigd. Zo heeft Apple besloten om een deel van de productie van Macs naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Ook Whirlpool, General Electric, Boeing en General Motors zijn verplichtingen aangegaan om bepaalde banen terug naar Noord-Amerika te halen. Europa pakt deze trend iets langzamer op, naar verwachting zullen enkele gerenommeerde Nederlandse bedrijven in 2013 volgen.
 
Reshoring bereikt omslagpunt
In de VS is reshoring zo populair geworden dat er zelfs een omslagpunt is bereikt. Een recent onderzoek van The Hackett Group onderstreept dat voor de in eerste keer in 10 jaar de invoer van productiebanen de uitvoer overtreft. “Stijgende lonen en transportkosten hebben het voordeel van lageloonlanden doen verdwijnen. Zodra het kostenverschil te klein wordt spelen andere factoren zoals flexibiliteit of intellectueel eigendom een belangrijkere rol” zegt Dave Sievers, hoofd van de Strategy and Operations praktijk van het adviesbureau. Hij geeft aan dat de banen die worden gereshored, met name banen zijn die een hoge investering en hoge productiviteit hebben, zoals binnen segmenten als medische machines of de chemische industrie. De volgende stap is de dienstverlenende sector, aangezien er een soortgelijke kostendruk aan het ontstaan is voor diensten als IT programming en financial processing.