Interview Peter Sohl, Strategist bij Gupta Strategists

29 mei 2013 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Een interview met Peter Sohl, Strategist bij adviesbureau Gupta Strategists.

Kun je ons een korte samenvatting geven van je achtergrond?
Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd in Delft. Een échte béta-studie met veel wiskunde en andere analytische vakken. Tijdens het laatste jaar van mijn bachelor heb ik een minor management gedaan waarin ik ontdekte dat ik ook het bedrijfsleven erg interessant vond. Om een product goed te verkopen is namelijk altijd een efficiënte en doelgerichte organisatie nodig. In mijn studie kwam dit aspect niet aan bod, maar het had wel mijn interesse gewekt. Ik was echter naar Delft gekomen om mijn ingenieursdiploma te halen, dus ik heb mijn master Biomechanical Engineering daar ook cum laude afgerond.
 
Waarom heb je gekozen voor strategy consulting?
Tijdens het laatste jaar van mijn master heb ik besloten dat ik iets anders wilde dan puur techniek. Alhoewel ik mijn afstudeeronderzoek met erg veel plezier heb gedaan, ambieerde ik geen academische carrière. Ik hou van het analyseren en doorgronden van problemen, maar het tempo van het bedrijfsleven sprak mij meer aan. Strategy consulting is dan een logische keuze. Het geeft je de mogelijkheid om in relatief korte tijd veel bedrijven te helpen en te leren kennen en daarbij jezelf snel te ontwikkelen.
 
Wat was je motivatie om te kiezen voor Gupta Strategists, boutique speler gericht op zorg?
Tijdens mijn studie heb ik business courses gevolgd bij verschillende adviesbureaus. Gupta Strategists sprong er voor mij door de sfeer die er hing en mensen die er werkten echt uit. De collega’s zijn stuk voor stuk enthousiast, gedreven en heel collegiaal. Daarbij heeft de gezondheidzorg altijd al mijn interesse gehad, vandaar ook mijn master specialisatie Biomechanical Engineering. Het is een erg interessante en maatschappelijk relevante sector waar meer dan voldoende uitdaging is. Alle projecten die we doen hebben direct impact en voegen veel waarde toe voor de klant.

Je werkt inmiddels precies een jaar voor Gupta Strategists. Wat voor soort opdrachten heb je tot nu toe allemaal gedaan?
Ik heb al veel verschillende opdrachten kunnen doen. Zo heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de oorzaak van de enorme kostengroei van specifieke aandoeningen in opdracht van een zorgverzekeraar. Daarna heb ik met mijn team voor een van onze klanten geanalyseerd wat het effect is geweest van meerdere verbeterprogramma’s in de zorg. Nu begeleid ik een rendements-verbeteringstraject bij een ouderenzorginstelling. Alle projecten worden uitgevoerd in verschillende projectteams, erg afwisselend!

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een consultant in zijn eerste jaar?
Alle projecten worden in teams uitgevoerd. Vanaf dag één ben je volwaardig lid van een projectteam. Je doet direct mee en je krijgt je eigen verantwoordelijkheden en klantcontacten. Een flink deel van je werk is het uitvoeren van analyses en het vertalen van analyses naar conclusies. Er is een schat aan data beschikbaar bij onze klanten. Vaak bevatten deze gegevens heel bruikbare informatie voor het vraagstuk dat je probeert op te lossen.
 
Over het algemeen maken strategie consultants lange dagen. Hoe zorg je voor een gezonde work-life balance?
Er is volgens mij geen geheim recept voor een gezonde work-life balance. Iedereen die begint met werken zal hier zijn eigen draai in moeten vinden. Als ik kijk naar afgestudeerde jaargenoten uit Delft maak ik misschien wel wat meer uren, maar ik ben er van overtuigd dat wat ik er voor terug krijg het zeker waard is. Ik heb in ieder geval niet het idee dat ik teveel werk of dat het te zwaar is. We werken dan ook niet met heel vaste werktijden. De opdracht waar je aan werkt, die moet af zijn op de deadline, maar je bent vrij om daar waar mogelijk je eigen tijd in te delen.
 
Kun je de bedrijfscultuur binnen Gupta Strategists omschrijven?
De cultuur binnen ons bedrijf is heel informeel. We hechten geen waarde aan hiërarchie en regeltjes. Iedereen is gelijkwaardig en dat stimuleert goede discussies op de inhoud. Omdat we relatief klein zijn, voegt iedere collega’s ook echt wat toe aan het team. Door zijn of haar studieachtergrond, maar zeker ook als persoon. Zo worden er regelmatig op vrijdagen sportieve activiteiten geregeld door collega’s en gaan we eens per jaar met alle collega’s en partners op retreat.
 
Wat zijn de mogelijkheden om als student kennis te maken met Gupta Strategists?
Studenten kunnen op allerlei manieren nader met ons kennis maken. Naast onze business course die wij twee maal per jaar organiseren, zijn we ook aanwezig op veel banenmarkten en carrière-evenementen in alle studentensteden. Maar je kunt ook langs komen voor een kop koffie, een kennismakingsgesprek of een lunch met ons team.